Od alkohola zavisno 11% zaposlenih u BiH

Oko 11 odsto zaposlenih u BiH i susjednim državama zbog svoje zavisnosti o alkoholu ima problematičan odnos prema radu, izjavila je za Fenu magistrica psihologije Maja Pandža, nakon okruglog stola "Alkoholizam na radnom mjestu" koji je u utorak održan u Mostaru.

Bosna i Hercegovina 01.04.2015 | 20:57
Od alkohola zavisno 11% zaposlenih u BiH

Prema njenim riječima, cilj je okruglog stola bio da se službenici za ljudske resurse firmi i javnih institucija informiraju što mogu učiniti po tom pitanju i koje su zakonske regulative.

Kada je riječ o toj problematici ne govori se samo o dolasku na posao u alkoholiziranom stanju, nego općenito o efektima ovisnosti o alkoholu na radno ponašanje, u smislu problema s kolegama na poslu, smanjenom radnom učinku i slično.

Poslodavac prije nego što svog zaposlenika pošalje na "prisilno" liječenje već tada može izreći neke sankcije u vidu usmenih opomena, posebno nakon rezultata sa sistematskih pregleda i eventualnih testiranja gdje mogu uočiti ko dolazi na posao u alkoholisanom stanju.

"Razlog današnjeg susreta je bio da se ukaže na ovakve korake koji predstoje onoj konačnoj sankciji kao što je otkaz", kazala je Pandža, naglasivši kako, što se tiče sistematskih pregleda zaposlenika, neke firme uopše ne organiziraju takve preglede, dok neke i koje organiziraju ne daju povratnu informaciju zaposlenicima o rezultatima takvih pregleda i ne upućuju zaposlenika na liječenje bilo čega, a ne samo alkoholizma.

Inače, na osnovu sistematskih pregleda potencijalni problemi s alkoholom mogu se uočiti već prilikom testiranja kod psihologa, analizom jetrenih enzima u krvi, te prema samom fizičkom izgledu zavisnika.

Okrugli sto održan je u organizaciji Podružnice psihologa Hercegovina, koja okuplja psihologe s područja tri kantona.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Требиње

02.04.2015 12:11

Нећу да алкохол трпи због посла за који нисам плаћен, нити имам осигурање, ни радни стаж.Када видимо каква нам је Власт ко смо МИ да будемо бољи.

ODGOVORITE