Ukleta ljepota kanjona Morače "guta" živote

Kanjon Morače, u proseku dubok 1000 metara, umesto da služi kao prirodna lepota, decenijama je sinonim za pogibije. Smatra se da je ova smrtonosna deonica odnela 15 života za svaki kilometar svoje dužine.

Region 01.04.2015 | 18:51
Ukleta ljepota kanjona Morače "guta" živote

Ovaj „jezivi kanjon“ čini glavni deo puta kojim se iz Srbije, preko severnog dela Crne Gore stiže do Podgorice, a zatim i do primorja. Dvadesetak kilometara duga deonica, već godinama uzima živote vozača i putnika, naročito onih, mahom turista, koji nisu upoznati sa ovim delom puta.

Krvavi danak

Postoji podatak da je ova magistrala uzela svoj danak još tokom izgradnje. Naime, 43 radnika , od kojih čak 26 u jednom danu, dalo je svoj život tokom radova koji su počeli 1955. a završili se sedam godina kasnije.

Zanimljivo je da put koji prolazi kroz kanjon Morače nije ni trebalo da postoji, jer je prvobitno postojala mogućnost izgradnje preko Lijeve Rijeke.

Rešenje je autoput!

Izgradnja autoputa, koja uskoro treba da počne, svakako će put kroz Crnu Goru učiniti mnogo bezbednijim.

"Auto-put je najbezbedniji tip saobraćajnice koji postoji, ako pričamo o tipovima puteva", kaže za SrbijaDanas.com Damir Okanović, šef kancelarije za bezbednost saobraćaja.

"Ne mogu da vam kažem šta je tačno bilo poblematično u kanjonu Morače, ali ono što jeste bilo specifično za tu deonicu puta, jeste veliki broj sudara u preticanju. Odnosno, da dođe do čeonog sudara vozila, gde je jedno od vozila prešlo na svoju levu stranu. Kada vi izgradite autoput, toga praktično nema", dodaje Okanović.

Iako je urađeno mnogo na bezbednosti ove deonice ( uvođenje treće trake itd), broj saobraćajnih nesreća nije jenjavao.


Problem u terenu?

I kada su meteorološki uslovi idealni, ovde uvek postoji mogućnost formiranja vlažnog sloja.

- Problem je što čim padne mala kiša, put postaje kao led. Mislim da nije problem za one koji tuda prolaze često, ali za nekog ko ne poznaje teren, ishod može biti fatalan, kaže M.J. (43) , vozač iz Bijelog Polja.

Naš sagovornik iz Kancelarije za bezbednost saobraćaja objašnjava kakav je problem načelno sa terenima na kojima se grade putevi: "Kolovozni zastor mora ispunjavati tehničke standarde u smislu da sam po sebi ne sme da bude klizav, ni kada je suvo, ni kada dođe do padavina", objašnjava Okanović i dodaje da i u Srbiji zna za par puteva, gde zastor nije odgovarajućeg sastava.

I ranije su stručnjaci upozoravali da je teren nesavladiv, „takav kakav je“, i da je jedino rešenje izgradnja autoputa.

Ukleta lepota

- Meni cio ovaj dio puta izgleda kao da je neko narušio ono što je priroda godinama stvarala, da je neko dirnuo kamen i vodu, koji se sada svete. Ako pogledate malo bolje, vidjećete u isto vrijeme i ljepotu, i jezivost ovog mjesta, kaže nam jedna meštanka.

Izvor: Srbija Danas

Komentari / 0

Ostavite komentar