Istinomjer: Mnogo se obećalo, malo uradilo

U pvih sto dana rada, Vlada Republike Srspke nije ostvarila dobre rezultate, kažu iz istraživačkog tima Istinomjer. U pogledu ispunjavanja predizbornih obećanja, zaključuje se da se mnogo obećavalo, a malo šta ostvarilo.

Republika Srpska 31.03.2015 | 20:15
Istinomjer: Mnogo se obećalo, malo uradilo

U prvih 100 dana rada, Vlada Republike Srpske započela je rad na 39 od ukupno 506 obećanja, koje su u predizbornom periodu dale partije koje su formirale Vladu, stoji u analizi Istinomjera.

U prvih sto dana rada od 506 obećanja Vlada Republike Srpske započela je rad na 39, a već je prekršila 5 datih obećanja među kojima su obećanja da će smanjiti rok isplate poreskog duga na 60 dana, povećati izdvajanja za poljoprivredu, kao i obećanja o gradnji više infrastrukturnih projekata.

"Zanimljivo je da partije su ovaj put mnogo manje pažnje posvetile, onome što običnog čovjeka zanima obećanjima iz oblasti rada i zapošljavanja", kaže Damir Dajanović, istraživač Istinomjera.

Vlada Republike Srpske, kažu u Istinomjeru, nije započela ni više desetina predizbornih obećanja u oblasti zdravstva, socijalnih pitanja, kao i u oblasti energetike. Tako su predstavnici vladajućih paritja prije izbora tvrdili da će održavati niske cijene električne energije, koja sada poskupljuje.

Nisu ispoštovana ni obećanja o polnoj ravnopravnosti u javnim institucijama.

"Iako je na čelu Vlade Republike Srpske žena, u sastavu imaju tek tri ministrice. U narodnoj skupštini, nisu ni na jednoj istaknutoj funkciji i predsjednik potpredsjednik su muškarci i generalni sekretar i njegov zamjeni", istakla je Aida Ajanović, istraživač Istinomjera.

Najveću sjenu na prvih sto dana Vlade, kažu u analizi Istinomjera, bacila je afera oko snimka koji navodno dokazuje da je premijerka učestvovala u kupovini poslanika. Osim brutalnog upada u redakcije portala Klix, nikakva značajnija aktivnost na rasvjetljivanju ove afere nije zabilježena.

"Ovih sto dana rada Vlade je svakako proteklo u sjeni kupovine poslanika u NSRS, u više navrata je Istinomjer zahtijevao od Tužilaštva da se očituje, odgovor nismo dobili ni od MUP-a ni od kabineta premijerke", kaže Dalio Sijah, urednik portala Istinomjer.ba.

Zanimljivo je, kažu iz Isitinomjera, da su vladajuće stranke u predizbornom periodu često u svojim obećanjima izlazile iz sfere realnog, pa su tako obećavali i rješavanje problema koji su u nadležnosti lokalnih zajednica iako u oktobru nisu održani lokalni nego opšti izbori.

BN TV

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Joj

31.03.2015 19:13

A šta ste očekivali ?

ODGOVORITE
Name

de Fakto

31.03.2015 19:35

Kada ce se suditi Papcima zbog politicke korupcije? Ko je ubio Vukelica?

ODGOVORITE
Name

Boki

31.03.2015 20:44

Bolje receno mnogo se obecalo nije se nista konkretno uradilo. Sto bi se reklo gola voda ili smucaj pa prolij.

ODGOVORITE
Name

profa

31.03.2015 21:22

Svi ovi u vladi ne znaju ni kako se zovu.

ODGOVORITE
Name

Zoran

31.03.2015 21:24

Svakih 100 dana ispuniti po 39 obecanja i obecano ispunjeno, a kad će ovi na federalnom nivou ispuniti svoja obecanja oni već dobro kasne.

ODGOVORITE
Name

stevilinjo

01.04.2015 07:44

Pa sta su sve naobecavali sa ovakvim radom, ne bi stigli za jedno pesto godina!!!

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

01.04.2015 17:56

Istinomer?Sta ce da meri istinomer?Nije li istina stradala prva, jos pocetkom devedesetih?

ODGOVORITE