Kako uopšte ocijeniti srpske fudbalere?!

Kolarov bi sledeći put mogao na klupu! A Ljajić, Tadić i Marković da spreme Mitru bar jednu zrelu šansu...Nemanja Matić podsetio koliko je fudbal jednostavna i lepa igra, šteta samo što nema s kim da sarađuje...

Fudbal 30.03.2015 | 19:20
Kako uopšte ocijeniti srpske fudbalere?!

Vladimir Stojković 6 - Svaka čast za to što je uspeo da zaustavi bombu Kristajana Ronalda, uhvatio je i prvu loptu na meču što je za psihološku stabilnost golmana od dragocenog značaja, ali ostaje utisak da je morao da reaguje bolje prilikom primljenih golova. Ne toliko kod šuta Karavlja, jer je štoper Portugala ostao sam na šest metara, koliko kod akcije koju je završio Koentrao, kad je morao da istrči na loptu ili da opomene Bastu da je izbaci.

Dušan Basta 5 - Direktan krivac za poraz. Njegove reakcije bile su blago rečeno katastrofalne. Praktično je na tacni servirao Portugalcima tri boda: najpre paničnim izbacivanjem lopte u korner koji je prethodio golu Karvalja, a onda i izostankom reakcije prilikom pogotka Koentraa. Neshvatljivo je da se momak koji ima odličnu sezonu u dresu Lacija ponaša poput uplašenog deteta, a kad je toliko zgrešio pozadi kao da je shvatio da je bolje da ne prelazi na protivničku polovinu. A morao je.

Branislav Ivanović 6 - Kad do sebe ima preplašenog Bastu, a na suprotnom kraju terena neprepoznatljivo lošeg Kolarova onda se čini da je defanzivac Čelsija bio jednako loš, međutim, ako se ima u vidu da je kapiten morao da „krpi rupe“ dobija se odgovor na pitanje kako je igrao na, za njega, ipak, neuobičajenoj poziciji štopera. Možda je mogao koji put da se preseli u kazneni prostor rivala, da zapreti glavom, ali kako je večeras Ljajić izvodio prekide bolje što nije.

Matija Nastasić 6,5 - Možda i najbolji deo naše odbrane. Racionalan u intervencijama, smiren i kad se na njega zatrčavao Ronaldo, ostao je pribran i na pretnje Nanija i svaki potez mu je bio promišljen. Osim, možda, kod drugog gola Portugalije, kad nije morao da izađe toliko „visoko“. Igrao je elegantno kao u Šalkeu i pokazao da reprezentacija ne mora da brine za jedno štopersko mesto. Još kad bi imala bekove dostojne velikih partija...

Aleksandar Kolarov 5 - Užas! Ne postoji prikladniji način da se okarakteriše igra levog beka Mančester Sitija. Ponekad se pitamo zašto ga Manuel Pelegrini drži na klupi i šansu daje Gaelu Klišiju i sad nam je definitivno jasno da je reč o precenjenom fudbaleru koji na velikim utakmicama prosto "potone". Ovo mu, inače, nije prvi put da zabrlja u reprezentativnom dresu, a na desetine grešaka, što u postavci, što u odlukama koga i kad da proigra možda posluže kao materijal selektoru Ćurčiću da ga sledeći put preseli na klupu. Uostalom, u 60. minutu, kad su njegove kolege kako-tako napadale, on je pored aut-linije odlučio da - predahne!?

Radosav Petrović 5,5 - Samo na početku utakmice delovao je dovoljno odlučno za „rat“ za protivnikom na sredini terena, ali kako je utakmica odmicala padao je na planu motivacije i samopouzdanja, gubio je lopte, a u finišu bio toliko odsutan da je nekoliko njegovih grešaka moglo da nas košta ubedljivijeg poraza. Jedino dobro u drugom delu bilo je prebacivanje lopte glavom za makazice Matića, mada za onakav gola sve zasluge idu asu Čelsija.

Nemanja Matić 7 - Samo on i niko više! Na sredini terena as Čelsija bio je sve: i zadnji vezni i organizatior i kapiten, iako nije nosio traku oko ruke. Jednostavno, pametno, a opet bez trunke respekta prema Portugalcima, bivši fudbaler Benfike je na stadionu na kome se afirmisao pružio toliko sigurnu partiju da bi - sve i da nije postigao spektakularan gol - zavredeo epitet najboljeg srpskog igrača. Navijači bi rekli: „milina ga je videti na terenu“.

Lazar Marković 5 - Trebalo je da koristi brzinu, bude oslonac po boku, da natera iste one navijače koji su mu lane u ovo doba aplaudirali da ga se plaše... Umesto toga, videli smo fudbalera koji niti je dobio dovoljno kvalitetnih lopti u prostor, niti je, kad se u retkim slučajevima to dešavalo, znao šta će s njom. Nema veze što nije dao gol, to mu nije glavni zadatak, ali je morao da pripremi makar jednu šansu Mitroviću.

Adem Ljajić 5,5 - Njegova povratnička partija u dresu reprezentacije delovala je razočaravajuće možda i usled činjenice da je igrao na drugačijoj poziciji od one na kojoj je u Romi, gde je u situaciji da koristi šut koji je, nema spora, dobar. Od toga nije bilo ništa, Rui Patrisio mogao je da odmori kad Adem primi loptu, jer se na prste jedne ruke mogu izbrojiti situacije kad je gurnuo loptu napred. Ili makar na stranu, da stvori višak. To mu je posao. Odradio ga je loše.

Dušan Tadić 5 - Prvo poluvreme je prespavao, početkom drugog se probodio i uspeo da spremi JEDNU šansu Aleksandru Mitroviću (i to centaršutom), ali je to skroman doprinos jednog od ključnih igrača Sautemptona ove sezone državnom timu. Njegovi potezi navodili su na pitanje: ima li u njima poente? Igrač vica i ideje, kako ga i na Ostrvu često opsiju, potpuno je zatajio, iako je za direktne rivale imao sporije i starije igrače Portugala, pa je morao da ih stavi na veće muke.

Aleksandar Mitrović 5 - Bio je najveća Ćurčićeva uzdanica u napadu, ali su ga Portugalci toliko dobro markirali da se čini da nisu za to potrošili previše snage. Već su se samo dobro pomerali. Mogao je i špic Anderlehta više da se trudi, otvara, mada kako su igrali fudbaleri iza njega pitanje je da li bi i to bilo dovoljno. Reklo bi se - neupotrebljiv.

IZMENE

Filip Đuričić (od 65. minuta) 5 - Ideja je bila da razmrda ofanzivni deo ekipe, imao je za to i dovoljno vremena, ali ga je pogrešno koristio i umesto kreiranja neke šanse Mitroviću uspeo je da dobije žuti karton i to zbog udaranja Ronalda. Potpuna nemoć.

Zoran Tošić (od 78. minuta) - malo vremena proveo na terenu da bi bio ocenjen.

Petar Škuletić (od 85. minuta) - igrao premalo da bi bio ocenjen.

SELEKTOR

Radovan Ćurčić 6 - Za početnu ideju i izbor igrača zaslužuje pohvale. Videlo se to i po reakciji javnosti, koja se složila da je u startnih 11 našao mesta za ono najbolje što Srbija ima u ovom trenutku. I to je sve. Za pristup, trčanje, agresiju koju je obećao dolaskom na funciju i idejom da njegov tim igra kao Atletiko Madrid, videli smo nespremnost pojedinaca da se žrtvuju za interes celine. Moraće da poradi na tom čuvenom mentalitetu, jer bolje igrače - sve i da hoće - od ovih ne može da nađe.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

marko

30.03.2015 17:37

Cast svim sportistima Srbije,sem fudbalerima,gori su od politicara (

ODGOVORITE
Name

nemanja

30.03.2015 18:30

Realno sa 10

ODGOVORITE