Bombardovanje Sane peti dan ne prestaje!

Glavni grad Jemena Sana bombardovan je tokom noći i jutros, kazali su žitelji prestonice, petog dana vazdušne ofanzive koalicije arapskih zemalja protiv Huta.

Svijet 30.03.2015 | 10:04
Bombardovanje Sane peti dan ne prestaje!

Jedan od stanovnika je ispričao da su napadi, uglavnom, bili koncentrisani oko diplomatskog dela Sane.
"Prošla noć je bila paklena", izjavio je jedan jemenski diplomata.

On je rekao da su gađana i skladišta oružja koja se, kako se veruje, nalaze u tunelima iskopanim u planinama koje gledaju na grad, prenosi Rojters.

Saudijska Arabija je 26. marta objavila da su ona i još devet sunitskih zemalja počele bombadovanje položaja oružanih formacija šiitskih Huta pod čijom kontrolom se nalazi Sana i koji su saveznici Irana, glavnog saudijskog protivnika u tom regionu.

Iran, koji tvdi da ne pruža vojnu pomoć Hutima, saopštio je juče da je u vazdušnim udarima u noći između subote i nedelje ubijeno 35, a ranjeno 88 ljudi, ali Rojters napominje da se ovi podaci ne mogu proveriti iz nezavisnih izvora.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom bombarduje položaje pobunjenika širom Jemena, u nameri da spreči pad predsednika Abderaboa Mansura Hadija.

Mansur Hadi, koga su Huti nakon osvajanja glavnog grada Sane prošle jeseni stavili u kućni pritvor, uspeo je da pobegne u Aden, grad na jugu Jemena, koji je trenutno pod opsadom pobunjenika.

Kampanja vazdušnih napada međunarodne koalicije, koju predvodi Saudijska Arabija, odgovor je na ofanzivu jemenskog šiitskog plemena Huta, koje podržava Iran.

Komentari / 0

Ostavite komentar