Ključ borbe protiv ID je u rukama Bošnjaka

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić smatra da se u BiH ključ bitke protiv islamskog terorizma oličenog u "Islamskoj državi" nalazi u rukama političkih i religijskih vođa bošnjačkog naroda.

Bosna i Hercegovina 28.03.2015 | 21:48
Ključ borbe protiv ID je u rukama Bošnjaka

"Oni moraju biti svjesni da su upravo muslimani u svijetu najveće žrtve terora `Islamske države`. Upravo bi Bošnjaci bili najveće žrtve, ukoliko bi radiklani islam, odnosno `Islamska država`, prodrla u BiH", izjavio je Ivanić u Novom Sadu.

Ivanić kaže da se političke i religijske vođe Bošnjaka sve više distancirtaju od islamskog terorizma, što je posebno uočljivo nakon najnovijih ekstremističkih poteza "Islamske države".

"Ujedno su se i institucije BiH najozbiljnije uključile u bitku protiv `Islamske države`, a pred pravosudnim organima BiH u toku su procesi zbog terorističkih napada na policijsku stanicu u Bugojnu i na američku Ambasadu u Sarajevu", rekao je Ivanić.

On ističe da nadležni organi BiH imaju ozbiljnu saradnju sa stranim obavještajnim agencijama na planu borbe protiv terorizma.

"Osim toga, donesen je i zakon o zabrani učešća državljana BiH u ratovima u svijetu, zbog čega smatram da BiH u pogledu islamskog terora za sada drži sve konce u svojim rukama", naveo je Ivanić.

Formiranje vlasti

Kada je riječ o formiranju vlasti na nivou BiH i Federacije BiH /FBiH/, Ivanić kaže da odugovalačenje sa tim u najnegativnijem smislu utiče na evropske integracije i perspektive, jer institucije EU nemaju sa kim da pregovaraju.

On kaže da je zvono za uzbunu, kada je riječ o formiranju vlasti, odavno zvonilo, ali da je BiH bila žrtva nekih odnosa unutar FBiH.

"Republika Srpska je odavno uradila svoj posao oko formiranja vlasti, a BiH nije, jer je bila žrtva nekih odnosa unutar FBiH. Ipak, imam uvjeravanja od učesnika pregovora da će BiH i FBiH iduće sedmice gotovo 100 odsto dobiti institucije vlasti. Međutim, ne smijem ništa garantovati, jer su me učesnici pregovora više puta demantovali", rekao je Ivanić.

Sutorina

Govoreći o sporu Crne Gore i BiH oko Sutorine, Ivanić navodi da je taj spor daleko od međunarodne arbitraže, kao i da mediji nepotrebno dižu buku oko toga.

"Pitanje Sutorine ni u Crnoj Gori, niti u BiH još nije pravno sagledano. Zato i mislim da spora nema i da je daleko od arbitraže. Sutorinu treba rješavati u puno mirnijoj atmosferi, bez galame i prevelikog medijskog publiciteta", rekao je Ivanić.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

stiv

28.03.2015 15:55

Mladene taj problem moras rijesiti sa Bakirom. Ne trebas ti nama to pricati.

ODGOVORITE
Name

Rasim

28.03.2015 19:15

Ako se iko distancirao od terorizma pogotovo nakon proslog rata i masovnih civilnih zrtava onda su to Bosnjaci. Za razliku od Jevreja koji su nakon holokausta stvorili drzavu koja terorise citav jedan narod.

ODGOVORITE
Name

Kiklop

28.03.2015 21:06

Bosnjaci nemaju problema sa ID i sa terorizmom, sto se ne moze reci za druge u BIH. Bosnjaci ne velicaju ni jednog OSUDJENOG Bosnjackog zlocinca.

ODGOVORITE
Name

Dragan

29.03.2015 08:30

Za sada Bošnjaci nemaju problema sa terorizmom i "Islamskom državom" u smislu da su oni meta terorističkih napada. Trenutno su na meti šiiti i hrišćani. Međutim, vremenom će i "neposlušni" Bošnjaci biti meta. Jedan od bošnjačkih problema, sudeći po nekim komentarima, je što ne žele da vide i prihvate realnost. Kiklope, veličanje zločinaca je pogrešno, ali nije ni jedan oblik terorizma. Definicija terorizma je nešto sasvim drugo.

Name

Za Rasim

29.03.2015 07:34

Dragi Rasime čini se da ti živiš negdje na Marsu pa nisi upoznat sa aktuelnim dešavanjima. Na našu žalost mnoge terorističke veze izvode ka BiH, bilo da se radi o izvršiocima ili o logistici.Građani BiH bore se i ginu za "Islamsku državu", a vjerujem da mnogi od njih i ne znaju koji je krajnji cilj. Rješenje je upravo u kampanji koju treba da pokrenu bošnjački političari i da svoje dezorijentisane sunarodnike uvjere da rade pogrešnu stvar. Mislim da islamska religija u BiH nema mnogo zajedničkog sa religijama u islamskim državama. Mnogo je dokaza o tome, a jedan od dokaza leži i u narodnoj pjesmi gdje se kaže "vino piju nane age sarajlije" a zna se da je alkohol u islamu zabranjen.

ODGOVORITE
Name

re kiklop

29.03.2015 08:32

Pa ne velicajte jer nije ni jedan zločinac osudjen još,a normalno da nemate problema sa Id jer dijelite iste vrijednosti,a bošnjaci su se distancirali od Id vidi se na svakom koraku,npr Gornja Maoca itd

ODGOVORITE