Opasnost vreba od podignutih rampi

Rampe na pružnom prelazu kod "Incela" u naselju Ada već danima su podignute zbog nedostatka skretničara vozova, a time je ugrožena bezbjednost svih učesnika u saobraćaju koji prelaze preko njega.

Republika Srpska 28.03.2015 | 11:33
Opasnost vreba od podignutih rampi

Kako nezvanično saznaje "Glas Srpske", nedavno je održano testiranje zaposlenih u preduzeću "Željeznice RS" koje nije položilo nekoliko pružnih radnika, pa preduzeće trenutno kuburi sa nedostatkom skretničara. Zbog toga pomenuti prelaz preko pruge Banjaluka - Doboj posljednjih dana nije obezbijeđen rampom.

U pismenom saopštenju iz "Željeznica RS" navodi se da bezbjednost saobraćaja nije ugrožena, jer je vozno osoblje o ovom obaviješteno da bi vozovi iz oba smjera stali ispred putnog prelaza.

- Vozači u drumskom saobraćaju se upozoravaju da poštuju saobraćajne propise, te prateću i dodatnu pružnu signalizaciju da ne bi ugrozili svoju ni bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju - navodi se u saopštenju koje su prenijele agencije.

Predsjednik Udruženja za bezbjednost saobraćaja RS Milenko Jaćimović ističe da je skandalozno da pružni prelaz kod "Incela", gdje se mehanički dižu rampe, ostane bez radnika koji reguliše saobraćaj na toj lokaciji.

- Bez pomenutog vida regulacije pružni prelaz kod "Incela" predstavlja ogromnu opasnost za vozače i pješake, jer svi imaju stečenu naviku da je tu saobraćaj bio regulisan rampama - rekao je Jaćimović.

Dodao je da "Željeznice RS" treba što prije da postave osobu koja će regulisati saobraćaj, kao što je to ranije bio slučaj.

- Pored toga, bezbjednost građana ni na drugim pružnim prelazima u gradu nije na puno boljem nivou, najviše zbog neuređenosti i nedovoljnog broja saobraćajne signalizacije - istakao je Jaćimović.

S ciljem povećanja bezbjednosti, dodao je Jaćimović, grad je zajedno za "Željeznicama RS" prije dvije godine krenuo u analizu kružnih prelaza koji su opasni za građane. Između ostalog, jedan od najopasnijih pružnih prelaza je u Dervišima, gdje je bilo i tragičnih ishoda.

Da bi povećala bezbjednost građana na pružnom prelazu kod "Incela", Gradska uprava u petak je postavila znak da je put preko pruge bez branika i tablu "Pažnja, rampa nije u funkciji". Na području grada postoje 33 putno-pružna prelaza.

- Ovo je suludo. Ukrštanje saobraćajnice i pružnog prelaza nije najpreglednije, a kada neko strada, onda će se nadležni sjetiti da reaguju. Preko pruge prelazim svaki dan jer idem na posao, a otkako su rampe podignute ne samo da gledam, već i prozor automobila držim otvoren ne bih li čuo dolazak voza - kazao je mještanin naselja Česma Jovan Janković.

Pejaković

Predsjednik mjesne zajednice Ada Vito Pejaković kaže da stanovnici ovog naselja i ostali građani uopšte nisu bili obaviješteni o problemu u vezi sa rampom.

- Ovo nije prvi put da pružni prelaz bude bez skretničara koji reguliše saobraćaj na toj lokaciji, dešavalo se to i ranije. Neko od nadležnih u gradu ili Republici Srpskoj trebalo bi da reaguje jer je taj prelaz veoma rizičan za učesnike u saobraćaju - rekao je Pejaković.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 0

Ostavite komentar