Vučić: Srbiji se ne gleda kroz prste

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija želi da postane dio evropske porodice i da će to postići teškim radom, odgovornim pristupom i reformama, te da je smiješna teza da joj EU "gleda kroz prste".

Srbija 27.03.2015 | 16:33
Vučić: Srbiji se ne gleda kroz prste

Vučić je poslije sastanka sa visokim predstavnikom EU Federikom Mogerini rekao da je iskreno razgovarao o otvaranju prvih poglavlja u pregovorima, te naveo da postoji još obaveza koje Srbija mora da ispuni.

"Ona je pokazala volju i želju da će ove godine biti neka poglavlja otvorena da bi pokazala da se poštuje naš rad i evropsko opredeljenje", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je ponovio da su za Srbiju politička i ekonomska bezbjednost od ključne važnosti i da će Vlada voditi politiku koja joj to obezbjeđuje.

Govoreći o odnosima sa Albanijom, Vučić je naglasio da Beograd želi dobre odnose sa Tiranom i da će uskoro sa predstavnicima albanske države da "zakuca na vrata" evropskih zvaničnika, uključujući i Mogerinijevu da bi dobili finansijsku podršku za zajedničke infrastrukturne projekte.

Mogerinijeva je izjavila da EU vidi evropsku budućnost Srbije i da je spremna da prva pregovaračka poglavlja budu otvorena ove godine.

Ona je navela da je briselski dijalog bio jedna od tema razgovora i to da se formiranje zajednice srpskih opština stavi na dnevni red naredne runde dijaloga.

Kada je riječ o pripadnicima srpske civilne zaštite na Kosmetu, koju Priština tretira kao paravojnu formaciju, Mogerinijeva je rekla da je juče razmatrano to pitanje i da misli da je riješeno na pozitivan način.

Ona je zahvalila Vučiću za liderstvo, posebno kada je riječ o provođenju ekonomskih reformi, dogovora iz Brisela, kao i na napornom radu na polju evropskih inetegracija. Mogerinija je zahvalila Srbiji za način kojim predsjedava OEBS.

Komentari / 0

Ostavite komentar