Šta uopšte radi Tumba u Partizanu?!

Uticaj i značaj Ljubiše Tumbakovića na dešavanja u Partizanu: Večiti opozicionar koji se ništa ne pita! Potpredsedniku za sportska pitanja crno-belih urušile su se sve ideje otkako se na decembarskim izborima vratio u Humsku 1 i zato je logično postaviti pitanje njegovog daljeg angažmana u klubu.

Fudbal 27.03.2015 | 22:20
Šta uopšte radi Tumba u Partizanu?!

Jedno priča, drugo radi, a šta stvarno misli Ljubiša Tumbaković samo on zna. Nekada uspešni trener i od pre nekoliko godina neuspešni rukovodilac (seća li se neko promašaja u dva prelazna roka dok je bio sportski direktor?) na primeru smene Marka Nikolića i promocije Zorana Milinkovića u šefa stručnog štaba Partizana potvrdio je da njegova reč u Humskoj 1 ima težinu koliko i odluke engleske kraljice na dešavanja u Velikoj Britaniji. Skoro – nikakvu!

Čovek koji je u ponedeljak pretio da će napustiti klub ukoliko sad već biti trener bude oteran, promenio je mišljenje preko noći i narednog dana upalio zeleno svetlo za smenu Nikolića, usput se hvaleći da je dosadašnji strateg Voždovca najbolje rešenje za klupu crno-belih. Tim činom je praktično signalizirao ostalim članovima Upravnog odbora da ne drži do svog stava i da ubuduće, praktično, ne moraju ni da ga konsultuju, jer će – makar i pod ultimatumom odlaska – kao ucveljeno dete kad mu otmu igračku malo da se ljuti, ali već posle pola sata opet pitati može li natrag na igralište.

Osim što čudi kako brzopotezno menja mišljenja, u slučaju Ljubiše Tumbakovića jednako je mistično i zašto se uvek nalazi na strani opozicije. Nekad je predvodi, kao u slučaju neuspešnog pokušaja smene Marka Nikolića pred kraj 2014, nekada je samo njen deo, kao kad je pred decembarske izbore okupio bivše asove s idejom da podrže Zorana Popovića, ali je posle te pobede sve ostale bitke za ovo malo vremena otkako se vratio u Humsku 1 izgubio. Nije mu prošao plan o postavljenju Ivana Tomića, propala je ideja da za trenera Teleoptika imenuje Zoran Mirkovića, fijasko je doživela namera da kratkotrajnom sportskog direktoru Draganu Ćiriću „namakne“ platu od 10.000 evra mesečno, preglasan kad se odlučivalo da li realizovati transfer Petra Škuletića u Lokomotivu... Posle svega ne može čovek da mu ne čestita za javno priznanje da ima problem sa upravom, ali i da se zapita kako je moguće da te varnice i kratki spojovi u Humskoj 1 kreću upravo od Tumbakovića.

U nizu grešaka koje je napravio za tri meseca u Partizanu, njegov najtrofejniji trener svih vremena - kome taj epitet, doduše, osporava Nenad Bjeković – napravio je još jednu. Nije se pojavio na promociji Zorana Milinkovića, iako otkako je sveta i veka (u ozbiljnim klubovima) novog trenera predstavlja sportski direktor ili neko iz sportskog sektora. Teško je oceniti da li je potpredsednik za sportska pitanja imao u tom trenutku važnija posla ili je samo želeo da eskivira sočavanje sa javnošću, ali je činjenica da se samo nekoliko sati kasnije pojavio u Sportskom centru Zemunelo i osmehujući se predstavio fudbalerima trenera o čijem dolasku nije ni pregovarao. Otuda se s pravom postvalja pitanje da li mu veruje ili će ga, kao i Marka Nikolića, izdati na prvoj krivni?

Okrunjen jednako brzo kao Partizanova prednost na tabeli, autoritet Ljubiše Tumbakovića u Humskoj 1 srozao se do te mere da ima sve manje saveznika (njegovu stranu drže samo Dragan Bjelogrlić i Nenad Janković, mada su u slučaju Nikolićeve smene samo oni bili protiv, a on za), nijednu bitnu odluku klub nije doneo, a da se potpredsednik s njom u startu saglasio, te valjda i u danima tektonskih poremećaja na Topčiderskom brdu ima dilemu da li je bio u pravu kad je slavodobitnički dolazio na izbore i kaje li se što je za skupštinskom govornicom, predlažući Zorana Popovića za predsednika, delegatima najvišeg klupskog tela poručio:

„Nadam se da mi verujete“.

Shvati li da je tad pogrešio što se uhvatio u ovo kolo, možda za Ljubišu Tumbakovića ima nade da se iskupi u navijačkim očima eventualnim povlačenjem s funkcije na kojoj se maltene ništa ne pita. U suprotnom rizikuje da, iako reče da ga tog koncerta zvižduka nije stid, na svakoj utakmici do kraj sezone, sluša horsko: „Uprava, napolje!“

Komentari / 0

Ostavite komentar