Topićeva novi šef Misije BiH u Briselu!

Lidija Topić, zaposlena u Savjetu za regionalnu saradnju (RCC) u Briselu, imenovana je juče na poziciju ambasadora BiH misiji pri EU u Briselu, kako su to "Nezavisne" i najavile početkom marta.

Bosna i Hercegovina 27.03.2015 | 09:16
Topićeva novi šef Misije BiH u Briselu!

Podsjećamo da je Topićeva svojevremeno već bila na ovoj poziciji, jednoj od ključnih destinacija za evropski put BiH, ali ju je smijenio Željko Komšić, tadašnji hrvatski član Predsjedništva BiH.

Nezavisne saznaju da je Predsjedništvo na jučerašnjoj sjednici razriješilo i imenovalo dvadesetak ambasadora u diplomatsko-konzularnoj mreži (DKP) BiH u svijetu te popunilo pozicije koje su ostale upražnjene nakon razrješenja sa dužnosti ambasadora u Beču, Briselu, Amanu, Madridu, Stokholmu, te u konzulatima u Čikagu i Štutgartu, kao i u Misiji pri UN-u u Ženevi.

Prema saznanjima Nezavisnih, Predsjedništvo je danas prihvatilo ostavku Ranka Škrbića sa pozicije ambasadora u Beogradu, ali na njegovo mjesto još niko nije imenovan.

U vezu sa ovom pozicijom dovodi se SDS-ov kandidat Lazar Mirkić, inače jedan od najvećih peradara u BiH.

Takođe nije poznato da li je juče na mjesto ambasadora u Vašingtonu imenovana Bisera Turković, dugogodišnji karijerni diplomata blizak SDA, koja je u proteklom mandatu vodila Ambasadu u Briselu.

Prema nezvaničnim informacijama, Predsjedništvo je na destinaciju u Bugarsku (Ambasada BiH u Skoplju) imenovalo i Lepu Babić, bivšeg portparola Ministarstva inostranih poslova (MVP) BiH.

Miloš Vukašinović najozbiljniji je kandidat za novog šefa Misije pri UN-u u Njujorku (umjesto Mirsade Čolaković), kao i Tomislav Leko za novog ambasadora u Beču, no nismo uspjeli saznati da li su oni juče i imenovani.

U prethodnom periodu se spekuliralo da bi s ambasadorskih pozicija mogli biti povučeni i Nina Sajić iz Rumunije, Duško Kovačević iz Poljske i Đorđe Latinović iz Crne Gore, ali niko u Predsjedništvu BiH nije mogao da potvrdi da li su oni razriješeni dužnosti.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar