Топићева нови шеф Мисије БиХ у Бриселу!

Лидија Топић, запослена у Савјету за регионалну сарадњу (РЦЦ) у Бриселу, именована је јуче на позицију амбасадора БиХ мисији при ЕУ у Бриселу, како су то "Независне" и најавиле почетком марта.

Босна и Херцеговина 27.03.2015 | 09:16
Топићева нови шеф Мисије БиХ у Бриселу!

Подсјећамо да је Топићева својевремено већ била на овој позицији, једној од кључних дестинација за европски пут БиХ, али ју је смијенио Жељко Комшић, тадашњи хрватски члан Предсједништва БиХ.

Независне сазнају да је Предсједништво на јучерашњој сједници разријешило и именовало двадесетак амбасадора у дипломатско-конзуларној мрежи (ДКП) БиХ у свијету те попунило позиције које су остале упражњене након разрјешења са дужности амбасадора у Бечу, Бриселу, Аману, Мадриду, Стокхолму, те у конзулатима у Чикагу и Штутгарту, као и у Мисији при УН-у у Женеви.

Према сазнањима Независних, Предсједништво је данас прихватило оставку Ранка Шкрбића са позиције амбасадора у Београду, али на његово мјесто још нико није именован.

У везу са овом позицијом доводи се СДС-ов кандидат Лазар Миркић, иначе један од највећих перадара у БиХ.

Такође није познато да ли је јуче на мјесто амбасадора у Вашингтону именована Бисера Турковић, дугогодишњи каријерни дипломата близак СДА, која је у протеклом мандату водила Амбасаду у Бриселу.

Према незваничним информацијама, Предсједништво је на дестинацију у Бугарску (Амбасада БиХ у Скопљу) именовало и Лепу Бабић, бившег портпарола Министарства иностраних послова (МВП) БиХ.

Милош Вукашиновић најозбиљнији је кандидат за новог шефа Мисије при УН-у у Њујорку (умјесто Мирсаде Чолаковић), као и Томислав Леко за новог амбасадора у Бечу, но нисмо успјели сазнати да ли су они јуче и именовани.

У претходном периоду се спекулирало да би с амбасадорских позиција могли бити повучени и Нина Сајић из Румуније, Душко Ковачевић из Пољске и Ђорђе Латиновић из Црне Горе, али нико у Предсједништву БиХ није могао да потврди да ли су они разријешени дужности.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар