Konfor radnika u institucijama ili bolja zdravstvena zaštita?!

Skupština grada Istočno Sarajevo danas je usvojila Rezoluciju prema kojoj se traži od Vlade Republike Srpske da se veći dio sredstava namjenjenih za izgradnju zgrade za smještaj predstavnika Republike Srpske u Zajedničkim institucijama BiH, preusmjeri ili da Vlada nađe potrebna sredstva za izgradnju nove bolnice u Istočnom Sarajevu.

Republika Srpska 26.03.2015 | 17:22
Konfor radnika u institucijama ili bolja zdravstvena zaštita?!

Građani Istočnog Sarajeva godinama čekaju na pružanje adekvatne zdravstvene zaštite, jer to nije moguće u uslovima u kojima trenutno funkcioniše bolnica Istočno Sarajevo. Sa dugom preko 40 miliona maraka, neuslovnim prostorijama i neizmirenim obavezama prema radnicima, bolnica u Istočnom Sarajevu predstavlja najlošiji zdravstveni objekat u Srpskoj.

Klub odbornika SNSD-a u gradskoj Skupštini tvrdi da će nova bolnica biti izgrađena, a na pitanje kada i kojim sredstvima, odbornik SNSD-a Aleksandar Todorović odgovara da je to pitanje za ministra zdravlja u Vladi Republike Srpske.

I dok za bolnicu Istočno Sarajevu nema sredstava, za zgradu za smještaj funkcinera iz budžeta Srpske već je izdvojeno 27 miliona maraka,jer, kako kaže Todorović, “to građanima treba”.

Da li je bitniji komfor srpskih predstavnika u institucijama BiH ili bolja zdravstvena zaštita građana Istočnog Sarajeva, pitaju se odbornici SDS-a koji su podržali usvajanje rezolucije za relokaciju sredstava namjenjenih za izgradnju zgrade. Odbornici SDS-a ujedno poručuju SNSD-u da prestanu da se deklarativno zalažu za Republiku Srpsku i srpski narod.

“Poštujem sve institucije, ali samo želim da grad Istočno Sarajevo ima isti status kao što ima Banjaluka i da se izgradi klinički centar. Nažalost, mi ovdje imamo predstavnike SNSD-a koji ne smiju ovo da kažu, jer se ovo ne uklapa u politiku danas vladajućeg SNSD-a”, kaže odbornik SDS-a Nebojša Popić.

Gradska vlast tvrdi da nije protiv gradnje objekta Vlade Srpske, ali smatra da to trenutno nije prioritet već bolnica za 100 hiljada stanovnika Istočnog Sarajeva. Pri tome se pitaju kakva će to biti zgrada od 27 miliona maraka?

“Grad Istočno Sarajevo i sva dosadašnja njena rukovodstva bio je kritikovan od pozicije na republičkom nivou i od opozicije u ovom parlamentu, zato što je uloženo u izgradnju nekadašnjeg Srpskog Sarajeva oko 49 miliona maraka. Od tih para izgrađeni su ogromni infrastrukturni objekti, stambeni i poslovni, a danas imamo situaciju da se za jedan objekat ulaže oko 27 miliona maraka”, smatra gradonačelnik Nenad Samardžija.

Vlast u Istočnom Sarajevu poručuje da se neće zaustaviti u namjeri da se građanima obezbijedi adekvatna zdravstvena zaštita, te da će ovo biti tačka na svakoj od narednih sjednica Skupština grada. Boriće se da vlast u Republici Srpskoj čuje zahtjeva građana Istočnog Sarajeva. Do sada su bili gluvi.

BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ljiljana

26.03.2015 16:32

To gradjanima treba?????

ODGOVORITE
Name

i.ilidza

26.03.2015 16:35

Koje pare je ulozila Skupstina grada svi mi smo kreditno zaduzeni za gradjevinski materijal za kuce . Pa sad tuzite ljude jer nemaju para da plate. A to su uglavnom demobilisani borci bez posla. Koje ste poslovne prostore napravili. Samo budite objektivni. Svi smo svjedoci tog vremena. Da ste htjeli od silnog materijala davno se bolnica mogla napraviti.

ODGOVORITE
Name

istocno sarajevo

26.03.2015 18:17

Hoces da kazes da zbog tih razloga sada ne treba praviti bolnicu?

Name

Član SP

26.03.2015 16:47

Glasam za zgradu. Ipak je našim predstavnicima potreban konfor. Oni se tu bore za sebe, svoju decu, unučad i praunučad....da im se sve obezbedi, da im ništa ne fali u životu. Da im potomstvo bude devijantno, kretensko, razmaženo i arogantno, kao i njihovi preci.

ODGOVORITE