Analiza Manćinija: Aleksu trebalo 7 godina za ''remek delo''!

Trener Intera, koji je na udaru kritika zbog toga što ekipa igra još gore nego kod njegovog prethodnika, tvrdi da današnji treneri nemaju vremena da naprave svoje "remek delo".

Fudbal 25.03.2015 | 14:00
Analiza Manćinija: Aleksu trebalo 7 godina za ''remek delo''!

Aleksu Fergusonu bilo je potrebno sedam godina da napravi svoje "remek delo" u Mančester junajtedu.

Ovo je bio odgovor Roberta Manćinija, trenera Intera na udaru javnosti, u trenutku kada su novinari tražili obrazloženje za očajne igre "nerazura" pod njegovim vođstvom. Manćini se vratio na "Meacu" jesenas, zamenivši neubedljivog Valtera Macarija, ali se ispostavilo da je ekipa beležila bolje rezultate pod smenjenim trenerom.

Zbog toga, u Italiji već govore o tome da nekada vanserijski fudbaler neće voditi ekipu narednog leta, kada počnu pripreme za sezonu 2015/16, u kojoj se na "Meaci" ponovo neće igrati Liga šampiona, a možda ni Liga Evrope.

Manćini, koji je osvajao titule u Italiji, sa Interom, a potom i Engleskoj, sa Mančester sitijem, tvrdi da ni on, a ni ostali treneri, danas ne mogu da dožive Fergusonovu sudbinu, kojem je slavni klub šest i po godina tolerisao osrednje rezultate, da bi potom došli prvi trofeji, a onda i mnoštvo trofeja, 13 titula Premijer lige i dve titule prvaka Evrope.

U trenutku kada je Inter doživeo eliminaciju u Ligi Evrope od Volfsburga, a to je bio jedini način da se tim domogne Lige šampiona, Manćiniju je ostalo da proba da sastav koji vodi popne do šestog mesta koje vodi u Ligu Evrope. Trenutno je deseti...

"Kada sam dolazio, znao sam da će biti teško, ali nisam imao predstavu da će biti ovako teško", rekao je Manćini za "Tutosport".

"Ako me pitate za 'moj prvi Inter', tada sam imao kompletan sastav. Ovo danas je drugačije", istakao je trener, koji je Interu doneo tri titule u nizu, iako je jedna "skinuta" zbog "Kalčopoli" skandala (u sezoni 2004/05 titula nije dodeljena nikome).

"Ferguson je radio sedam godina da bi stvorio svoje 'remek delo' u Mančesteru. Interu možda nije potrebno sedam, ali Interu jeste potrebno vreme i strpljenje. Bilo je tu i dobrih igara (Inter je zabeležio samo pet pobeda sa Manćinijem, od novembra, prim. aut), bilo je i važnih pobeda, ali u poslednje vreme toga nema, pobede ne dolaze, tako da je u prvi plan isplivala naša standardna tendencija da stvari posmatramo negativno", istakao je.

"Ja nisam mađioničar. Moramo da radimo naporno, a u Italiji svi sve hoće odmah i sada. Bilo kako bilo, moramo da krenemo od početka, od table za crtanje", aludirao je Manćini da mu je neophodno da počne sezonu sa Interom, ali, da li će biti tako - videćemo...

Uostalom, Italijani pišu da bi na "Meaci" mogao da ga zameni upravo prijatelj, nekadašnji saigrač, i prvi asistent iz zajedničkih dana u Interu, sada trener Sampdorije Siniša Mihajlović.

"Krivo mi je što se Inter popravio u međuvremenu, ali nisu došli rezultati. Iako je tako, ne osećam da sam trener koji je u problemu", poručio je Manćini.

Podsetimo, Ferguson je prema sopstvenom priznanju 1986. godine preuzeo "grupu pijanaca" na "Old Trafordu", bio je u zoni ispadanja dugo, navijači su tražili njegovu smenu i tokom naredne tri sezone, pevale su mu se "good bye" pesmice, a onda je 1990. godine osvojen FA Kup, sezonu kasnije Kup pobednika Kupova, potom Superkup Evrope protiv Crvene zvezde, a 1993. godine osvojena je i titula prvaka Engleske, prva posle 26 godina.

Ostalo je istorija...

Komentari / 0

Ostavite komentar