PL BiH: Borac pobjeđuje i u štrajku, siguran i Željo!

Uprkos umoru, istrošenosti i problemima fudbaleri Borca sedmicu u kojoj su čak i kratko štrajkovali završili prvenstvenom pobjedom nad Travnikom 1:0. Golovima Rijada Bajića Željezničar savladao Slaviju 2:1 i izbio na drugo mjesto na tabeli Premijer lige BiH. Zrinjskom bod protiv Radnika, Čeliku sva tri na gostovanju u Gradačcu.

Fudbal 23.03.2015 | 16:40
PL BiH: Borac pobjeđuje i u štrajku, siguran i Željo!

Banjalučani su do nova tri boda na Gradskom stadionu u nedjelju uveče stigli minimalnom ali zasluženom pobjedom protiv ekipe Travnike koja se u prošlosti u nekoliko navrata pokazala kao vrlo neugodna za crveno-plave.
Ne pretjerano lijepu utakmicu za oko odlučio je Toni Jović u 21. minutu. Žeravica je uputio pas, a Jović se odlično oslobodio svog čuvara i pogodio mrežu za vođstvo Borca 1:0.

Iako je Borac posjedom lopte kontrolisao utakmicu gosti su imali nekoliko dobrih prilika, bar za izjednačenje, ali svaku od njih rješavao je sigurni golman Avdukić.

Borac je ovom pobjedom preskočio Olimpik i sada je sa 34 osvojena boda na samo tri boda od drugoplasiranog Željezničara.

“Znali smo da će biti teška utakmica, poslije ove tri utakmice u sedam dana, nismo očekivali neku pretjeranu ljepotu u igri, ali smo igrali borbeno i požrtvovano i zbog toga smo pobijedili. Najvažnije je da smo osvojili tri boda i sada smo se približili vrhu što je fenomenalan rezultat. U naredne dve nedelje dok traje reprezentativna pauza spremaćemo se i pokušati i fizički da se dignemo, najvažnije je da se spremimo i da vrijedno radimo”, rekao je poslije meča trener Borca Vinko Marinović.

Banjalučki Borac prvi je u Evropi prema broju osvojenih bodova u odnosu na postignute golove, a još jednom se pokazalo da Banjalučani znaju kako izvući maksimum iz svakog postignutog pogotka.

Željezničar se ispromašivao, strepio, ali je dva puta pogodio i na kraju osvojio sva tri boda u 18. kolu Premijer lige BiH.
Na Grbavici: Željezničar – Slavija 2:1 (1:1)

Domaći fudbaleri, praćeni podrškom svojih navijača silovito su ušli u ovaj duel i već poslije tri minute malog sarajevskog derbija, Željezničar je poveo protiv Slavije.

Kokot je ubacio a Rijad Bajić je preciznim udarcem glavom zatresao mrežu golmana Kubure. – 1:0.

Sredinom prvog poluvremena Bajić je mogao da udupla prednost, ali njegov udarac odličnom intervencijom brani Kubura. Nešto kasnije dobru priliku je imao i Sadiković, ali rezultat se nije mijenjao.

Redale su se prilike pred golom gostiju, a na odlično ubacivanje Memije, kasne Varea i Kokot iako je lopta prošla tek meta rod gol linije.

Promašaje Željezničara kaznio je u 44. minutu štoper gostiju Nemanja Kartal koji je odlično skočio i poslao glavom loptu u mrežu za izjednačenje – 1:1.

Željezničar je dominirao na ovoj utakmici, o čemu govori i 19 kornera za plavi tim, te 24 šuta, od koji 11 u okvir gola.

Dominaciju su iskoristili u 62. minutu kada je Kvasić centrirao sa lijeve strane, a Bajić odlično prihvatio loptu u udarcem kroz noge, prvo jednom igraču a potom i golmanu Kuburi zatresao mrežu za novo vođstvo – 2:1.

Bio je to Bajićev 11. gol ove sezone u Premijer ligi BiH.

Deset minuta kasnije odličnu priliku propustio je Uzelac. Memija je poslije kornera odlično šutirao, Kubura brani pomalo nesigurno, ali se odmah potom iskupio odbranivši Uzelcu udarac u stopostotnoj prilici.

Gosti nisu uspjeli do kraja meča da dođu do izjednačenja, a Bajić je u finišu utakmice propustio priliku da upiše svoj drugi het-trik ove sezone, lopta je poslije njegovog udarca glavom otišla pored gola.

Željezničar je ovom pobjedom izbio na drugo mjesto na tabeli, ispred svog vječitog rivala, Sarajeva, koje je u subotu poraženo od Veleža.

“Znao sam da će ovo biti posebna utakmica, u prvom, pa čak i u drugom poluvremenu nismo uspjeli da realizujemo neke šanse i ispostavilo se da smo veoma teško došli do pobjede, ali mislim ipak zasluženo. Mislim da je utakmica bila poprilično dinamična, veoma borbena i po meni zaslužena pobjeda našeg tima”, rekao je poslije utakmice trener Željezničara Milomir Odović.

Njegov kolega na klupi Slavije Dragan Radović složio se da je Željezničar zaslužio sva tri boda.

"Željezničar je bio mnogo bolji danas, ja mogu biti zadovoljan i rezultatom, Željezničar je zaslužio još koji gol. Danas smo nastupali bez nekoliko igrača, dali smo priliku nekim mlađim, čestitam Željezničaru na zasluženoj pobjedi”, rekao je Radović.

U ostalim mečevima Ćelik je kao gost savladao Zvijezdu u Gradačcu 2:0. a Radnik je na svom terenu osvojio bod protiv Zrinjskog, remiziravši sa “plemićima” bez golova.

PAROVI i REZULTATI 18. KOLA

Željezničar – Slavija 2:1 (1:1)

/Bajić 3, 62 – Kartal 44/

Zvijezda – Čelik 0:2 (0:1)

/Bajraktarević 41, Popović 50/

Radnik - Zrinjski 0:0

Borac – Travnik (kasnije)

Odigrano u subotu

Velež – Sarajevo 2:0 (0:0)

/Janković 48, Haurdić 58/


Vitez - Široki Brijeg 1:3 (0:1)

/Smriko 75 - Vagner 11, 76, 80/

Sloboda – Olimpik 2:1 (1:1)

/Mujić 42, Zeba 89 penal – Stefan 7/

Drina – Mladost 0:2 (0:2)

/Marković 27, Komarčević 39/

TABELA: Široki Brijeg 41, Željezničar 37, Sarajevo 36, Zrinjski 36, Borac 34, Olimpik 31, Velež 27, Slavija 19, Sloboda 19,Travnik  18, Drina 18, Čelik 18, Vitez 17, Radnik 14, Zvijezda Gradačac 13, Mladost 13.

Komentari / 0

Ostavite komentar