BiH mora da provede široke reforme

Pokretanje procedure za aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) BiH sa EU nije nešto što je samo po sebi revolucionarno, ali jeste prvi značajniji korak na putu ka Evropskoj uniji.

Bosna i Hercegovina 23.03.2015 | 10:57
BiH mora da provede široke reforme

Pogotovo je važno ako znamo da u proteklih nekoliko godina BiH nije imala značajnije korake u procesu evropskih integracija, rekao je otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Renco Davidi.

On je naglasio da BiH, osim socioekonomskih reformi, mora provesti i mnogo šire reforme na putu pristupanja Evropskoj uniji.

Delegacija EU u BiH obavijestila je Nadzorno tijelo za praćenje provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina da druga tranša sredstava za procesuiranje predmeta ratnih zločina za 2015. godinu neće biti uplaćena BiH dok ne bude usvojena Strategija za reformu sektora pravde u BiH (SRSP) za period 2014.-2018.

Na pitanje kakve bi to posljedice izazvalo, Davidi je odgovorio da  prije nego što se krene s osmišljavanjem plana B, prvo treba da se vidi hoće li se plan A realizovati onako kako je zamišljen.

U tom smislu, za sada se još nadamo da će oni uslovi koji se odnose uz oslobađanje sredstava iz druge tranše biti i ispunjeni - kazao je.

Komentarišući aktuelnu blokadu Doma naroda Parlamenta BiH, odnosno situaciju da bi reforme mogle biti dovedene u pitanje, rekao je da je u ovom trenutku zaista preuranjeno davati bilo kakve ocjene.

''Mislim da trebamo prije svega vidjeti o čemu se tačno radi, je li riječ o nekoj prolaznoj epizodi ili će to prerasti u nešto veće. Ja bih da sačekam da vidim o čemu se radi pa da se onda o tome izjasnimo '', ocijenio je Davidi.

Izvor: Fena

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Miodrag

23.03.2015 10:12

Ja polako sticem utisak da bi mi bolje napredovali bez vasih stalnih instrukcija. Dvadeset godina nas usmjeravate, a mi tonemo iz godine u godinu. Da smo se tih 20 godina bavili razvojom nase poljoprivrede i uopste privrede, umjesto sto se bavimo ulizivanjem tzv. medjunarodnoj zajednici, danas bi vjerovatno zivjeli bolje. Mozda je vama cilj da mi ne zivimo bolje? Sta mislite? Kme ste vi prijatelji, tome vise ne treba neprijatelja.

ODGOVORITE
Name

rodjo

23.03.2015 10:24

Sve su oporezovali kao i EU jos prije 10 god,osim vazduha?To znaci da prate EU u stopu po oporezivanju.Sve ostalo je za njih manje vazno.

ODGOVORITE
Name

snouden

23.03.2015 10:36

Drugar Davidi u BiH je problem korumpranost pravosudnih institucija broj jedan jer pravde u BiH nema.

ODGOVORITE
Name

valter

23.03.2015 10:45

Skime u EU, sa ovim našim teletabisima , potpisalisu zajedničku izjavu i nastavili postarom , Baja opet opstruiše , Čović traži nemoguće , Bakiru vżnija đžuma namaz od države , boje se oni EU , ko đavo krsta , Sanader efekat , znaju šta ih čeka !

ODGOVORITE
Name

SAŠA

23.03.2015 10:53

KO JE UBIO MILANA VUKELIĆA?

ODGOVORITE
Name

Osvit

23.03.2015 12:44

Pridruzivanje bilo kojim integracijama znaci i uvodenje i postovanje odredenih pravila koja se ureduju zakonima.Ocigledno je da u sadasnjoj politickoj eliti ne postoji dobra volja za stvaranje pravne drzave niti stvaranje novog sistema vrijednosti jer to znaci njihovu eliminaciju iz plitickoog i drustvenog zivota.Izgleda da mi zaista moramo dodirniti dno u moralnom ekonomskom i svakom drugom negativnom smislu da bi se pokrenuo proces promjena.

ODGOVORITE
Name

007

23.03.2015 13:37

Prva treba formirati vlast U BIH i Federaciji. Onda napraviti program rada koji treba parlament odobriti pa.....U tome će i novi izbori.Sretno nam.

ODGOVORITE
Name

Star

23.03.2015 14:06

Osim širokih trebaju i duboke reforme :)

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

23.03.2015 17:06

Ma kava EU. Nešto su smanjili kriterijume za primanje. Oni samo traže ovce za šišanje pošto su ošišali sve što su imali. Pogledajte samo zadnje koje su primili. Napravili su bjedu o njih. Rumunija i Bugarska su mnogo izgubile. Koliko bi samo zarade Bukarska imala od južnog toka i da nije uvela sanksije Rusiji. O ostalom da ne pišem. Veliki pozdrav za Island, možda ću ubrzo morati da pozdravim i Engleze mada mi nisu nikako dragi, naprotiv.

ODGOVORITE