БиХ мора да проведе широке реформе

Покретање процедуре за активирање Споразума о стабилизацији и придруживању (САА) БиХ са ЕУ није нешто што је само по себи револуционарно, али јесте први значајнији корак на путу ка Европској унији.

Босна и Херцеговина 23.03.2015 | 10:57
БиХ мора да проведе широке реформе

Поготово је важно ако знамо да у протеклих неколико година БиХ није имала значајније кораке у процесу европских интеграција, рекао је отправник послова Делегације ЕУ у БиХ Ренцо Давиди.

Он је нагласио да БиХ, осим социоекономских реформи, мора провести и много шире реформе на путу приступања Европској унији.

Делегација ЕУ у БиХ обавијестила је Надзорно тијело за праћење провођења Државне стратегије за рад на предметима ратних злочина да друга транша средстава за процесуирање предмета ратних злочина за 2015. годину неће бити уплаћена БиХ док не буде усвојена Стратегија за реформу сектора правде у БиХ (СРСП) за период 2014.-2018.

На питање какве би то посљедице изазвало, Давиди је одговорио да  прије него што се крене с осмишљавањем плана Б, прво треба да се види хоће ли се план А реализовати онако како је замишљен.

У том смислу, за сада се још надамо да ће они услови који се односе уз ослобађање средстава из друге транше бити и испуњени - казао је.

Коментаришући актуелну блокаду Дома народа Парламента БиХ, односно ситуацију да би реформе могле бити доведене у питање, рекао је да је у овом тренутку заиста преурањено давати било какве оцјене.

''Мислим да требамо прије свега видјети о чему се тачно ради, је ли ријеч о некој пролазној епизоди или ће то прерасти у нешто веће. Ја бих да сачекам да видим о чему се ради па да се онда о томе изјаснимо '', оцијенио је Давиди.

Извор: Фена

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Миодраг

23.03.2015 10:12

Ја полако стицем утисак да би ми боље напредовали без васих сталних инструкција. Двадесет година нас усмјеравате, а ми тонемо из године у годину. Да смо се тих 20 година бавили развојом насе пољопривреде и уопсте привреде, умјесто сто се бавимо улизивањем тзв. медјународној заједници, данас би вјероватно зивјели боље. Мозда је вама циљ да ми не зивимо боље? Ста мислите? Кме сте ви пријатељи, томе висе не треба непријатеља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

23.03.2015 10:24

Све су опорезовали као и ЕУ јос прије 10 год,осим ваздуха?То знаци да прате ЕУ у стопу по опорезивању.Све остало је за њих мање вазно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

23.03.2015 10:36

Другар Давиди у БиХ је проблем корумпраност правосудних институција број један јер правде у БиХ нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

23.03.2015 10:45

Скиме у ЕУ, са овим нашим телетабисима , потписалису заједничку изјаву и наставили постаром , Баја опет опструише , Човић тражи немогуће , Бакиру вżнија ђжума намаз од државе , боје се они ЕУ , ко ђаво крста , Санадер ефекат , знају шта их чека !

ОДГОВОРИТЕ
Name

САША

23.03.2015 10:53

КО ЈЕ УБИО МИЛАНА ВУКЕЛИЋА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

23.03.2015 12:44

Придрузивање било којим интеграцијама знаци и уводење и постовање одредених правила која се уредују законима.Оцигледно је да у садасњој политицкој елити не постоји добра воља за стварање правне дрзаве нити стварање новог система вриједности јер то знаци њихову елиминацију из плитицкоог и друственог зивота.Изгледа да ми заиста морамо додирнити дно у моралном економском и сваком другом негативном смислу да би се покренуо процес промјена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

23.03.2015 13:37

Прва треба формирати власт У БИХ и Федерацији. Онда направити програм рада који треба парламент одобрити па.....У томе ће и нови избори.Сретно нам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стар

23.03.2015 14:06

Осим широких требају и дубоке реформе :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

23.03.2015 17:06

Ма кава ЕУ. Нешто су смањили критеријуме за примање. Они само траже овце за шишање пошто су ошишали све што су имали. Погледајте само задње које су примили. Направили су бједу о њих. Румунија и Бугарска су много изгубиле. Колико би само зараде Букарска имала од јужног тока и да није увела санксије Русији. О осталом да не пишем. Велики поздрав за Исланд, можда ћу убрзо морати да поздравим и Енглезе мада ми нису никако драги, напротив.

ОДГОВОРИТЕ