Hadžić zatražio oporavak u Srbiji

Haško tužilaštvo sutra treba da se izjasni o žalbi bivšeg lidera Krajine. U žalbi se navodi da Goran Hadžić teško podnosi hemoterapiju, iznuren je i smršao.

Region 22.03.2015 | 11:19
Hadžić zatražio oporavak u Srbiji

Da li će se haški optuženik Goran Hadžić uskoro naći na privremenoj slobodi u Srbiji znaće se vrlo brzo, možda već do sledećeg petka ili, eventualno, onog tamo ponedeljka. Sutra ističe rok koji je sudsko veće dalo Tužilaštvu da se izjasni o žalbi Hadžićeve odbrane. Oni su se žalili na prvostepenu odbijajuću odluku veća da bivši predsednik RSK bude privremeno poslat u Srbiju.

Posle toga, drugostepeno veće na čelu sa sudijom Teodorom Meronom, predsednikom Tribunala, reći će konačnu reč.

Sudsko veće donelo je 13. marta odluku kojom je odbilo Hadžićev zahtev za privremenim puštanjem iz zdravstvenih razloga, navevši da u Hagu ima svu potrebnu i adekvatnu zdravstvenu negu i da je pod stalnim lekarskim nadzorom.

- U žalbi na tu odluku naveli smo da ne tražimo puštanje zbog samog lečenja, već radi oporavka od posledica lečenja hemoterapijom - kaže za "Novosti" Hadžićev branilac Zoran Živanović. - Ova vrsta terapije uvek ima nuspojave, kao što su umor, gubitak apetita i snage, mršavljenje... I strani lekari, eksperti, koji su ga pregledali, složili su se da bi mu boravak kod kuće prijao radi oporavka. Goran Hadžić bi, u slučaju da Veće odluči da bude privremeno pušten, svakako morao da se vrati do maja, kada mu počinje radio-terapija.

Bivši predsednik RSK je posle hemoterapije dosta iscrpljen, smršao, mnogo spava i sasvim je jasno da u takvom stanju ne može kvalitetno da se brani.

Da li će kod donošenja odluke prevagnuti ovi humanitarni razlozi, pored Teodora Merona, odlučiće i članovi veća koji su do sada sudili u Međunarodnom sudu za Ruandu.

Goranu Hadžiću je u novembru dijagnostifikovan tumor mozga u završnoj fazi. Odbrana je tražila u dva navrata njegovo privremeno puštanje na slobodu, a dodatne garancije je dala i država Srbija.

U tom zahtevu odbrane konstatovano je da ne postoji opasnost od Hadžićevog bekstva, jer bi bez lekarske nege sebi dodatno skratio život.

Tužilaštvo se ipak usprotivilo, obrazlažući to, između ostalog, činjenicom da se bivši predsednik RSK nije dobrovoljno predao i da je sedam godina bio u bekstvu.

On je uhapšen na Fruškoj gori, 2011. godine, i izručen Tribunalu po optužnici za počinjene zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj i kršenje prava i običaja rata 1991-1995.

Suđenje mu je počelo u oktobru 2012, a Tužilaštvo je prošlog aprila završilo iznošenje dokaza. U julu je počelo izvođenje dokaza odbrane.

Naporne terapije

U zahtevu sudu za privremeno puštanje Hadžića od 18. februara navedeno je da pacijent u tako teškom zdravstvenom stanju prosečno živi 17 meseci, a između 65 i 75 odsto njih umre u roku od dve godine od postavljene dijagnoze. Hadžiću je prepisana hemoterapija, koja ga je jako iznurila i od koje mu je potreban oporavak, a u maju ga čeka MRI skener.

Izvor: Novosti

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

komšo

22.03.2015 19:50

Ajde Srbijo izbavi ovog čovjeka da ide na .lečenje.Dosta je bilo tamničenja

ODGOVORITE
Name

umor

22.03.2015 22:15

Mene je tata u proljece 2005. nasao da lezim na ulicI. Poslije terapije nisam mogla da hodam. Svaki dan je dobitak. Hadzicu moze prijati boravak bez stresa za neko vrijeme. Srbija ne moze tu puno uciniti. Moze samo Bog. Na njega niko ne racuna takmiceci se u zlu s Djavolom.

ODGOVORITE