Uskraćeno pravo na samoopredjeljenje

Lider Slobodarske partije Austrije /FPO/ Hajnc-Kristijan Štrahe ocijenio je da je Srbima napravljena nepravda bombardovanjem i otcjepljenjem Kosova, kao i da im nije omogućeno pravo na samoopredjeljenje, kako na Kosovu, tako ni u Republici Srpskoj.

Srbija 21.03.2015 | 11:09
Uskraćeno pravo na samoopredjeljenje

"Ja sam patriota i to znači da volim svoju zemlju i svoj narod i ujedno da moram da kažem kada se negdje dogodi nepravda", rekao je Štrahe na skupu "Zajedno u bolju budućnost" održanom u Beču.

On je naveo da su Srbi ponosan i snažan narod, što su dokazali time što nisu dozvolili da ih slomi petovijekovna turska okupacija, da su branili Beč od Turaka te istakao da je i sada potrebno jedinstvo i zajednička borba protiv islamizacije koja prijeti Evropi.

Štrahe je rekao da su Srbi dobrodošli u Austriji i da su odlično integrisani, ali da problemi integracije postoje sa doseljenicima iz islamskih zemalja, koji dolaze da bi koristili prednosti evropskog društva, ali ne žele da prihvate običaje i zakone - prenijeli su beogradski mediji.

On je naveo da Turci prijete da preteknu Srbe, kao najbrojniju grupu doseljenika u Austriji, te dodao da će, ako se taj trend nastavi, svi u Evropi imati većinsko islamizovano društvo. Lider FPO, čija je stranka, prema aktuelnim istraživanjima javnog mnjenja, među vodećim u Austriji, izrazio je nadu da EU u pristupnim pregovorima neće od Srbije tražiti priznanje nezavisnosti Kosova, kao i prekid istorijskih odnosa sa Rusijom.

Štrahe je rekao da je Evropa ostavila Srbe u kosovskoj bici na cjedilu i dodao na srpskom: "Kosovo je srce Srbije". On je istakao da je tokom raspada bivše Jugoslavije nanesena nova nepravda Srbima, kako NATO bombardovanjem, tako i otcjepljenjem Kosova protivno međunarodnom pravu.

Što se tiče rata na prostoru bivše Jugoslavije, Štrahe je rekao da nikada ne postoji samo jedna strana koja je kriva za sukob, ali da su, nažalost, Srbi proglašeni krivcima. Štrahe je istakao da za ratne zločine ne postoji samo jedan krivac, već su zločini činjeni na svim stranama.

Izvor: Glas Srpske, SRNA

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

milos obilic

21.03.2015 10:13

Svaka mu cast

ODGOVORITE
Name

rodjo

21.03.2015 10:50

A Sviceri su u jos vecoj opasnosti,pogotovo kantoni VD,NE,GE.U cetvrtak poslepodne vracam se iz Zeneve i stanem na parkind prije izlaza za Nyon.Kad dvojica taksista registarskih oznaka VD klanjaju na parkingu,ostali narod gleda kao u cudo.Tako Ameri zafuntaju,uzmu im naftna polja, a izbjeglice pravac Evropa,tj namjerna islamizacija Evrope. Ja se pitam: zasto ne idu u bogati Kuvajt ili Saudijsku Arabiju ? Zato je Evropi preostalo da muci srpske muke, to su sami htjeli i zasluzili. Samo neka slusaju Amere tj kreatore novog svjetskog poretka.

ODGOVORITE
Name

zox

21.03.2015 11:15

Sve je to samo borba za glasove. U Beču živi više Srba nego u Banjaluci. Nije to zanemarivo glasačko tijelo. Zašto Srbima ne daju u Austriji ista prava kao npr.Slovencima, ako ih stvarno toliko cijene. U svakom slučaju, kako se živi u matičnim srpskim državama, za očekivati je još veći priliv u Austriju

ODGOVORITE
Name

Bojan Nišević

21.03.2015 14:39

Pa Štrahe još nije bio na vlasti, ne znači da neće dati Srbima prava kad dođe na vlast.

Name

re.zox

21.03.2015 11:25

Veoma lijepo receno. Pred izbore bilo koje vrste svi se sjete naturalizovani Austrijanaca radi glasa. .pa gdje si bio da o tome pricas kad je trebalo.

ODGOVORITE
Name

srbin

21.03.2015 12:10

Kad se tako za nas brine, mozda ce nas podrzati da i u Austriji osnujemo jednu SAO.

ODGOVORITE
Name

Srbo

21.03.2015 20:20

Kad će Srbi doći pameti? Dok smo bili u zajednici s ostalim bratskim narodima Slovencima, Hrvatima, Bošnjacima (tada Muslimanima, ali to je isti narod), Crnogorcima, Makedoncima... bilo nam je odlično. Sada se zatvaramo u neke države i državice, a sve nam je gore jer nas gule naši političari. Nezavisnost Srpske nam neće donijeti ništa dobro - naprotiv, biće nam sve gore i gore.

ODGOVORITE
Name

Johntra

21.03.2015 20:33

jesi uzeo pare majstore, ko tvoj prethodnik na celu stranke

ODGOVORITE
Name

Idiot!

21.03.2015 21:53

Samo notorni idiot moze porediti Kosovo s BiH i somooprojedjelnje naroda u jednoj nezavisnoj državi ( BiH ) koja je bila ravnopravna federativna republika - država, a ne znam kako misliš odcijepiti se neki narod od neke države ? Genocidom ? Etničkim čišćenjem i masovnim grobnicama ? To je čovjek koji ili ne razumije ništa iz historije ili je jako zlokoban i bezobrazan a vala i bolestan!

ODGOVORITE
Name

idiJot!!!

22.03.2015 08:06

Samo idiot ne vidi da je Evropi dosta muslimana... kao i Srbima u BiH!!! Dobrodošli u 21. vek

Name

beli

22.03.2015 06:21

Ovaj Strahe je bio za otcepljenje Kosova. Sad kad im zaigrala mecka pred vrata, opet zele da podmecu Srbe da ginu za njih. Sto se mene tice nista mu ne verujem i neka ostavi Srbe na miru.

ODGOVORITE
Name

posten

22.03.2015 09:42

Zamislite nacistu da voli strance u svojoj drzavi.Ja za takvog necu.Srecom Austrijski,Francuski narod brzo prepozna zla od dobrog.Zato su uvijek manjina.Dok nas narod odmah padne na ovakve price.Seselj,Dodik,Karamarko, Covic, Sefer Halilovic ne mogu nista dobro donijeti u regionu jedino rat i izolaciju i nestanak pojedinih teritorija.

ODGOVORITE