Šume sve brže nestaju

Svetske šume sve brže nestaju pred oranicama, putevima i gradovima, a 70 odsto preostalih površina pod šumskom vegetacijom su na manje od jednog kilometra od oboda šuma, upozoravaju američki istraživači.

Zanimljivosti 21.03.2015 | 06:54
Šume sve brže nestaju

Istraživanje, u kom je učestvovalo više od 20 stručnjaka sa pet kontinenata i u kom su korišćeni podaci prikupljeni tokom poslednih 35 godina, ističe se da narastajuća ljudska populacije vrši sve veći pritisak na šumske životinje i biljke kojima preti istrebljenje.

"Rezultati su nas iznenadili i uplašili. Svi pokazatelji ukazuju na dalje pogoršanje stanja", kazao je vođa studije Nik Hadad, profesor bioloških nauka na Univerzitetu Severne Karoline.
Na mapama objavljenim u sklopu studije može se videti da su velike površine pod šumom u Amazonu i Kongoanskoj kotlini i dalje udaljene od ljudi, dok se u Aziji, Novoj Gvineji, Rusiji, Kanadi i nordijskim zemljama sve više povlače pred ljudskim aktivnostima.

"Sedamdest odsto preostalih površina pod šumskom vegetacijom je na manje od jednog kilometra od oboda šume", upozoravaju naučnici, čija je studija objavljena u časopisu Science Advances povodom 21. marta, Međunarodnog dana šuma.

"Rast stanovništa neizbežno će nastaviti da smanjuje i cepa prirodne zone", navode stručnjaci, koji u povećanju efikasnosti poljoprivrede vide jedino rešenje za spas šuma.

Jedno istraživanje iz 2011. predvidelo je će do 2050. poljoprivredne površine u svetu morati da se sa sadašnjih 1,53 milijardi hektara povećaju za 18 odsto kako bi se nahranilo sve brojnije stanovništvo, te da će se urbane zone drastično proširiti.

Fragmentacija šuma predstavlja ozbiljnu pretnju za životinje i biljni svet jer ih sve više približava ljudima, menjajući postojeću mikro-klimu i dovodeći nove, suparničke vrste.

"Rascepkana staništa utiču na smanjenje diverziteta biljaka i životinja od 13 do 75 odsto", napominju američki naučnici.

Krčenje šuma ugrožava životinje, od jaguara u Brazilu do orangutana u Indoneziji, kao i druga stvorenja poput ptica, leptira u žaba i bezbroj retkih vrsta biljaka, zaključuju stručnjaci.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar