Predstavljamo parove 1/4-finala LŠ: Porto - Bajern...

Bavarci su i pre 28 godina bili strašni, ali štikla jednog Alžirca je ušla u istoriju...Bavarci zadovoljno trljaju ruke, ali to su radili i 1987. u Beču pa ih je čudesni Mađer poslao uplakane put Minhena...!

Fudbal 21.03.2015 | 10:00
Predstavljamo parove 1/4-finala LŠ: Porto - Bajern...

Izvučeni su parovi četvrtfinala Lige šampiona, a protiv Bajerna i Barselone niko nije hteo. Ipak, pre Bajernovog, izvučeno je ime nezgodnih Portugalaca, pa će tako zmajevi predvođeni ubitačnim napadačkim triom Kvarežma, Brahimi, Martinez, pokušati da naprave podvig koji bi možda i nadvisio titulu šampiona Starog kontinenta iz 1987. kada su u finalu savladali upravo minhenski Bajern.

Jasno je ko je favorit, ali fudbal je fudbal, neretko lošiji tim može da pobedi i prođe dalje, a svakako niko ne može da garantuje da će moćni Bajern nadigrati lepršave Portugalce. Iako ovaj duel ne deluje ni izbliza atraktivno kao madridski derbi ili pak duel Barselone i Pari Sen Žermena, nemojte ni slučajno da pomislite da na Dragau i Alijanc Areni neće sve prštati od kvalitetnog fudbala.

Sigurno će se stariji navijači Bajerna setiti finala Kupa šampiona iz 1987. Bajern je takođe bio veliki favorit. Crveno-plavi dres su nosile legende Bavaraca Rumenige, Mateus, Breme, Henes... Svi oni su ostali uskraćeni za titulu šampiona Evrope zbog nekog tamo simpatičnog Porta i zbog nekog tamo Alžirca koji ih je sa dva poteza matirao i bacio u očaj.

Bajern je bio bolji tim u finalu koje se igralo na Prater stadionu u Beču pred više od 60.000 gledalaca. Poveli su Nemci već u 25. minutu golom Kegla i sve do tog famoznog 77. minuta kontrolisali i igru i rezultat. A onda je na scenu stupio neustrašivi Mađer. Par iznenadnih grešaka Bajernovih defanzivaca, ispao je i golman Paf, a Rabah Mađer je bio leđima okrenut golu i u situaciji u kojoj bi se 99 od 100 fudbalera okrenulo i zakucalo loptu u gol protivnika, petom, hladnokrvno, šmekerski, postigao jedan od najlepših golova u finalima Lige šampiona.

Bajern i Porto su se sastali nakon toga u četvrtfinalu Kupa šampiona u sezoni 1990/1991, kada je Bajern u polufinalu ispao od Crvene zvezde koja je kasnije postala šampion Evrope.

Ponovo u četvrtfinalu, ovog puta u sezoni 99/00 Bajern i Porto su odigrali neverovatan dvomeč. Tada je sadašnji selektor Portugala, Fenando Santos, vodio Portugalce koji su mogli mnogo da nije bilo gola Paula Serđa u 92. minuut utakmice na olimpijskom stadionu u Minhenu. Na prvoj utakmici u Portugalu bilo je 1:1, a fantastičan gol glavom je postigao Mario Žardel na asistenciju Ljubinka Drulovića.

Roben, Riberi, Lam, Švajni i ostale zvezde Bajerna sigurno ulaze u ovaj duel kao veliki favoriti, ali nemojte prerano otpisivati Portugalce. Setite se Mađera.

Komentari / 0

Ostavite komentar