Predstavljamo parove 1/4-finala LŠ: Juve - Monako...

Staroj dami leže Kneževi, Marsijal bi mogao stopama Trezegea i Anrija. Juventus je 1998. godine preko Kneževa došla do duela sa Realom i prvi put pikirao mlade francuske napadače pre nego što ih je doveo u Torino.

Fudbal 21.03.2015 | 09:40
Predstavljamo parove 1/4-finala LŠ: Juve - Monako...

Navijači Juventusa slave, dobili su najslabijeg mogućeg protivnika u četvrtini finala Ligi šampiona, a oni malo stariji svoj optimizam zasnivaju i na prethodnom takmičarskom duelu njihovog tima i Monaka, samo se nadaju da ipak neće sve biti isto kao i te 1998. godine.

Stara dama i Kneževi su sudarili u polufinalu elitnog kontinentalnog takmičenja u sezoni 1997/1998 i Juventini nisu pokazali poštovanje prema aristokratiji te su na Čizmi isprašili goste sa 4:1. To i nije bilo teško pošto su crno-bele tada igra Didije Dešam, Zinedin Zidan, Antonio Konte, Edgar Davids, Alesandro Del Pjero, Anđelo Peruci i Filipo Inzagi. Sam krem evropskog fudbala.

Na drugoj strani je takođe bilo legenedi, a italijanski navijači se najbolje sećaju dvojice mladih francuskih napadača, jednog zbog golova kojima ih je oduševljavao, a drugog zbog gorkog ukusa u ustima kada je posle brzog odlaska iz Torina postao dvostruki osvajač Zlatne kopačke.

David Trezege i Tjeri Anri su tada stvarali reputaciju na Azurnoj obali, a direktno sa stadiona Luj II su se preselili na sever Italije u narednim godinama, Anri se kratko zadržao i tek u Arsenalu dostigao status jednog od najboljih napadača svih vremena, propust koji će dugo pratiti Juventus.

A mogao bi da ih proganja u vidu reinkarnacije legende Arsenala – Antonija Marsijala, mladog napadača i jednog od glavnih aduta Leonarda Žardima da će uspeti da postigne najveće iznenađenje u poslednjih nekoliko sezona Lige šampiona plasmanom u polufinala.

U revanšu su Francuzi trijumfovali na domaćem terenu sa 3:2 uz gol Anrija, ali je italijanski gigant ipak otišao u finale ukupnim rezultatom 6:4.

Tamo ih je zaustavio Peđa Mijatović i doneo titulu šampiona Evrope Realu tako da se navijači italijanskog kluba nadaju da se istorija neće u potpunosti ponoviti.

Prva reakcija legende Juventusa, Pavela Nedveda, na žreb Lige šampiona je poziv na oprez.

Pre nego što su se zamešale kuglice na žrebu svi su verovatno govorili u sebi „ samo nam dajte Monako“. I kome drugo da se ispuni ta želja do Italijanima, istorijski gledano miljenicima fortune. Juventus, klub sa najviše navijača na Apeninima braniće boje čizme, a protivnik će im biti komšije iz Monaka. Pavel Nedved, bivši fudbaler crno-belih iz Torina poziva na oprez. Kada se vidi kako je Arsenal morao da položi svoj celokupni arsenal pred Monakom ,ta izjava veoma ima smisla.
„Gledao sam kako igraju, i veoma sam impresioniran. Nisu se slučajno našli u četvrtfinalu, igraju daleko opasnije na strani nego na domaćem terenu. Imamo šanse da prođemo, ali ne treba da trčati pred rudu, imamo dosta problema sa povredama i to mora da se prevaziđe. Alegri radi fantastičan posao, kao i dva navalna igrača koja igraju u izuzetnoj formi“, rekao je Nedved za televiziju Skaj.

Kako sa italijanske strane dolaze reči hvale, slično je i u Monaku. Taj klub kroz istoriju nema dobar skor u nokaut mečevima sa italijasnkim klubovima. Dva puta su ispadali od Intera, jednom od Sampdorije , Juventusa i Milana, a jedini uspeh Monako je imao protiv Rome u sezoni 1991/1992.
„ Pre svega srećni smo dokle smo dogurali, došli smo među osam najboljih u Evropi.Pre dve godine smo bili u drugoj francuskoj ligi. Presrećni smo!Igraćemo bez pritiska, ali sa ambicijom. Ima dosta Italijana u Monaku, komšije smo, biće to divan ambijent“, rekao je Vadim Vasiljev.

Komentari / 0

Ostavite komentar