EU gubi strpljenje

Lideri Evropske unije upozorili su da je potrebno da Atina poboljša stanje grčkih finasija mnogo brže, ukoliko želi "svoj hitno potreban novac".

Svijet 20.03.2015 | 08:59
EU gubi strpljenje

"Dogovor je dogovor", rekao je holandski premijer Mark Rute pokazujući ogorčenost koja je prisutna među mnogim evropskim liderima o tempu kojim je grčki premijer Aleksis Cipras sprovodi sporazum od 20. februara uz obećanja da će pogurati reforme u zamjenu za njihovu pomoć da Grčka ostane solventna, javio je AP.

S druge strane Cipras je izašao pred evropske lidere u Briselu i naveo da "su EU potrebne smjele političke inicijative".

On je pozvao evropske lidere na samitu EU da mu pomognu da gotovinom prevaziđe dužničku krizu, uprkos upozorenjima Njemačke da ne treba da očekuje, tim potezom, uspjeh.

Strahovi Evrope su povećani, da se nova Ciprasova vlada neće držati planiranih reformi u cilju štednje, pošto je juče grčki parlament usvojio krizni zakon s ciljem da se ukaže pomoć siromašnima, navodi američka agencija.

Cipras je, s druge strane, zaključio da je kontradiktorno da Evropa prihvata da postoji humanitarna kriza u Grčkoj, dok u isto vrijeme optužuje Grčku da povlači jednostrane poteze kada glasa za mere da se nose sa krizom, navodi se u saopštenju Vlade iz Atine.

Grčki premijer je istovremenom optužio kreditore iz EU, Međunarodnog monetranog fonda (MMF) i Evropske centralne banke (ECB) da "drže crvene kartone" i naveo da to "koči napredak" o zaokruživanju 240 milijardi evra finansijske pomoći Grčkoj do juna, kako je dogovoreno prošlog mjeseca.

Vrijeme ističe za Atinu, pošto sutra dolazi krajnji rok za ratu duga, kada Grčka mora da plati 300 miliona evra MMF i isplati 1,6 milijardi evra u državnim obveznicama, javio je Asošijejted pres.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar