ЕУ губи стрпљење

Лидери Европске уније упозорили су да је потребно да Атина побољша стање грчких финасија много брже, уколико жели "свој хитно потребан новац".

Свијет 20.03.2015 | 08:59
ЕУ губи стрпљење

"Договор је договор", рекао је холандски премијер Марк Руте показујући огорченост која је присутна међу многим европским лидерима о темпу којим је грчки премијер Алексис Ципрас спроводи споразум од 20. фебруара уз обећања да ће погурати реформе у замјену за њихову помоћ да Грчка остане солвентна, јавио је АП.

С друге стране Ципрас је изашао пред европске лидере у Бриселу и навео да "су ЕУ потребне смјеле политичке иницијативе".

Он је позвао европске лидере на самиту ЕУ да му помогну да готовином превазиђе дужничку кризу, упркос упозорењима Њемачке да не треба да очекује, тим потезом, успјех.

Страхови Европе су повећани, да се нова Ципрасова влада неће држати планираних реформи у циљу штедње, пошто је јуче грчки парламент усвојио кризни закон с циљем да се укаже помоћ сиромашнима, наводи америчка агенција.

Ципрас је, с друге стране, закључио да је контрадикторно да Европа прихвата да постоји хуманитарна криза у Грчкој, док у исто вријеме оптужује Грчку да повлачи једностране потезе када гласа за мере да се носе са кризом, наводи се у саопштењу Владе из Атине.

Грчки премијер је истовременом оптужио кредиторе из ЕУ, Међународног монетраног фонда (ММФ) и Европске централне банке (ЕЦБ) да "држе црвене картоне" и навео да то "кочи напредак" о заокруживању 240 милијарди евра финансијске помоћи Грчкој до јуна, како је договорено прошлог мјесеца.

Вријеме истиче за Атину, пошто сутра долази крајњи рок за рату дуга, када Грчка мора да плати 300 милиона евра ММФ и исплати 1,6 милијарди евра у државним обвезницама, јавио је Асошијејтед прес.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар