Pale: Pokušaj ubistva završio drugim ubistvom

Nakon što se u utorak oko 16 sati predao pripadnicima Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajavo, Nikola Veselinović sa Pala, koji se sumnjiči da je iz pištolja ubio suparnika Bojana Furtulu u kafiću “Omerta” na Palama, saslušan je u Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo u prisustvu postupajuće tužiteljice, istražitelja i svog advokata Siniše Derganca.

Republika Srpska 20.03.2015 | 07:05
Pale: Pokušaj ubistva završio drugim ubistvom

Advokat Derganc otkrio je za list Avaz do sada nepoznate detalje u vezi s obračunom u “Omerti”, a radi se o toku kobnog događaja, što je istražiteljima i tužiteljici tokom saslušanja kazao osumnjičeni Veselinović.

- Na Palama je poznato da moj klijent svakog jutra pije kafu u tom kafiću. Niko ne zna zašto je oštećeni tada došao u taj kafić. Oni su se, inače, viđali na Palama, jer se radi o malom mjestu. Imali su kontakte na ulici, ali nije bilo problema. Oni u kafiću jesu razmjenjivali prijeteće poglede, ali je oštećeni u jednom momentu kazao Veselinoviću: “Mogao bih ja završiti ono što sam započeo prije pet godina”, (U novembru 2010. godine Furtula je upucao Veselinovića u obje noge ispred kafića “Don” na Palama, op. a.) i nasmijao se – pojasnio je branilac Derganc.

Nadalje, prema izjavi koju je dao tokom istrage, Veselinović je, izrevoltiran Furtulinim riječima, ustao i uzeo šećerluk te ga njime udario u glavu.

Pukao mu film

- Jednostavno, pukao mu je film, jer je Furtula već jednom pucao na njega i ranio ga. Oštećeni se nageo i naslonio na “kiflu” separea te je krenuo rukom za pištolj. Tada je Veselinović potegao svoj pištolj i ispalio dva hica u njega. Kada je krenuo bježati, vidio je da Furtula stoji na nogama i bilo mu je drago što je živ, što je i izjavio tokom saslušanja. Kasnije je na radiju čuo da je mrtav. Tužilaštvo će zasigurno predložiti da mu se odredi pritvor, a prije toga će ga zadržati na 24 sata. Sve ovo što je moj klijent kazao, zabilježile su kamere videonadzora i toga će se odbrana držati – rekao je Derganc.

Vještak medicinske struke Hamza Žujo obavio je obdukciji stradalog Furtule, a uzrok njegove smrti je iskrvarenje.

- Zadobio je dvije ustrelne rane grudnog koša – pojasnio je Žujo.

Podsjećamo, ranjenog Furtulu gosti kafića prevezli su do Hitne pomoći Doma zdravlja Pale, odakle je trebao biti prebačen u bolnicu Kasindo, ali je podlegao ranama.

Furtula je u srijedu sahranjen na gradskom groblju na Palama.

Pokazao gdje je bacio pištolj

Kako saznajemo, policija je privodila i Ž. L., koji je odvezao osumnjičenog Veselinovića u Sarajevo nakon ubistva. On je policajcima kazao da nije znao šta se desilo te je, nakon što je od njega uzeta izjava, pušten na slobodu. On se sumnjiči za pomoć počiniocu nakon počinjenog krivičnog djela. Takođe, pištolj kojim je izvršeno ubistvo, Veselinović je izbacio iz vozila na području Čeljigovića. Veselinović je odveo policiju do mjesta gdje je odbacio pištolj, a policajci su uz magistralni put Pale – Sarajevo pronašli pištolj kalibra od 6,35 milimetara, koji će biti upućen na vještačenje.

Izvor: Avaz

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

miromir

20.03.2015 08:48

Nose se pistolji na Palama ko na divljem zapadu,kako rece advokat "krenuo za pistolj" a njegov klijent kao bio brzi. Boze sacuvaj,cemu sve ovo vodi,nose se pistolji ko da su olovke.

ODGOVORITE