U Kalču su 90-te ponovo u modi!

Momci koji su rođeni u vreme zaltnih godina italijanskog fudbala poput Pogbe ili Dibale, Andersona, uskoro će krenuti putevima Tijaga Silve, Pastorea, Kavanija... I opet će najveći gubitnik biti Italija!

Fudbal 19.03.2015 | 08:20
U Kalču su 90-te ponovo u modi!

Bile su to zlatne godine italijanskog fudbala. Bez preterivanja, najjače lige koju je svet video. Praktično sve što vredi u svetskom fudbalu devedesetih godina prošlo je kroz Seriju A. Dovoljno je reći da su od 1990. godine, pa do danas svi osvajači Zlatne lopte osim Majkla Ovena, Kristijana Ronalda i Lea Mesija, prošli u nekom trenutku kroz Seriju A. Neki su Zlatnu loptu zaradili na Apeninima poput Mateusa, Van Bastena, Bađa, Vee, neki su dovedeni kao najbolji na svetu poput Papena, Stoičkova, Ronalda, neki su došli pred kraj karijera poput Figa ili Ronaldinja. Devedesetih i početkom ovog veka u Italiji je bila strašna koncentracija fudbalskih majstora.

Ipak, propast velikih familija i kompanija, slab rad sa mlađim kategorijama (ne iskaču više Nesta, Toti, Maldini, Del Pjero, Kanavaro, Vijeri, Bufon, Inzagi...) uslovili su pad Serije A, a aktuelna ekonomska kriza u Italiji dotukla je nekada najbolju ligu na svetu.

Klubovi sa Čizme više ne mogu da pariraju ostatku fudbalske elite (osim donekle Juventus), osuđeni su da sakupljaju ono što je drugima višak (Salah, Menez, Morata...), a jedini izlaz im je skauting koji još funkckioniše dobro i čini živom Seriju A. Iz te mreže lovaca na talente, zahvaljujući tim prevejanim lisicama u direktorskim foteljama, italijanski klubovi uspevaju da nanjuškaju ono što Mančester junajted, PSŽ ili Real Madrid ne umeju. I tako crpe snagu i kvalitet. Izdvoje neki pristojan novac, afirmiišu te mlade igrače i na kraju dođu u neminovnu situaciju da moraju da ih prodaju. Tijago Silva je bio najbolji primer. Iako nije došao u Milan kao neko čudo od deteta, već kao 25-godišnjak, nije bio velika faca i iza sebe je imao epizode u Portu i moskovskom Dinamu gde su ga lako precrtali.

Nostalgičari za italijanskim fudbalom sa setom će zamišljati kakva bi danas bila Serija A da su klubovi na Apeninima uspevali da zadrže momke poput Silve, Aleksisa Sančeza, Ezekijela Lavecija, Mehdija Benatije, Markinjosa, Stevana Jovetića, Aleksandra Kolarova, Havijera Pastorea, Erika Lamele, Huana Kvadrada... Svi oni su kao talenti sleteli na Apenine, a sa njih otišli kao zvezde u bogatije i atraktivnije sredine i napunili džepove. Istina, bilo je i primera koji se nisu proslavili poput Akvilanija, Gastona Ramireza, nedavno Ćerćija, sada i Imobilea... Ali, mnogo je više onih koji su postali kapital najbogatijih evropskih klubova.

Sada se u Italiji opet pojavila plejada igrača koji su eksplodirali i zaludeli fudbalsku Evropu. Pogotovo u ovoj sezoni. Uglavnom su rođeni u vreme kada su Čizmom harali Bađo, Savićević, Vijali... Ali, kako stvari stoje, ni oni se neće dugo zadržati. Ovo je možda i poslednja sezona u kojoj će publila od Palerma do Bergama, od Torina do Udina, moći da uživa u majstorijama Pogbe, Dibale, Andersona, Kovačića, Ikardija...

Postoje najave da će bogati Španci, Englezi, Nemci i Francuzi sledećeg leta poharati riznicu sa draguljima Serije A. Prilika da se podsetimo ko bi od tih dragulja mogao da bude zveda narednog prelaznog roka...
------------------------------------------------------------------
POL POGBA (Juventus)

Momak kojeg je Mančester junajted tako lako ispustio, eksplodirao je u Juventusu. Ako postoji fudbaler u Evropi koji bi u narednom periodu mogao da prekine dominaciju Kristijana Ronalda i Lea Mesija onda je to Pol Pogba. U prvoj sezoni se polako uklapao i najavio velike stvari. U drugoj je već postao nosilac igre, a u ovoj je igrač koji vuče Juventus poput lokomotive. Poređenja sa slavnim zemljacima Platinijem i Zidanom koji su oduševljavali Juventine neminovna su. Uz dodatak da Pogbu neki vide kao miks Zidana i Vijere. Kao kompletnog igrača kojem jednostavno ništa ne fali. Pogotovo su zastrašujuće prognoze koje kažu se Pogbini limiti ne vide. Juventus je odoleo prošlog leta, pokazao snagu, ali biće đavolski teško da to uradi i na kraju ove sezone. Olakšavajuća okolnost je što Pogba ne deluje preterano zainteresovan da juri ugovor sa osam cifara, samokritičan je i jedino što ga zanima je da nastavi da napreduje. Ako je Real Madrid platio Bejla oko 90.000.000 evra, ne postoji nijedan razlog da sledećeg leta taj isti Real na sto ne istrese sumu od devet cifara za Pogbu.

FELIPE ANDERSON (Lacio)

Debitanstka sezona Nejmarovog drugara u Laciju nije prošla slavno, ali je u aktuelnoj lansirao sebe u sazvežđe trenutno najatraktivnijih mladih fudbalera Evrope. Felipe Anderson je Brazilac kakav se dugo čekao. Posle Vilijana, Hulka, Fernanda, Fernandinja i svih tih igrača koji u sebi nemaju gene fudbalske sambe, pojavio se neko ko bi uz Nejmara mogao da vrati sjaj brazilskom fudbalu. Sa svakim onim prodorom, trkom, golom i asistencijom u Laciju, raste i cena mladog Brazilca. Rimljani imaju zlatnu koku za koju će se otimati bogatiji klubovi. Van granica Italije, jer na Apeninima teško da postoji klub koji može sebi da priušti Andersona. Već sada se spekuliše da brazilski čarobnjak neće otići za manje od 30.000.000 evra.

PAULO DIBALA (Palermo)

Kao što je Sicilija nekada bila lansirna rampa za Havijera „El Flaka“ Pastorea, sa Ostrva u Mediteranu danas ka zvezdama leti još jedan Gaučos. Ime mu je Paulo Dibala i važi za jednog od najatraktivnijih mladih napadača Evrope. Arsenal, Borusija, Dortmund, Čelsi, Pari Sen Žermen i ostali su već bacili pipke po priznanju Palermovog predsednika Zamparinija. Prvi čovek Silicijanaca kaže da bi voleo da igrač završi u Juventusu, a Dibala poručuje da bi plivao do Barselone samo da zaigra uz rame sa Mesijem. Cena je oko 40.000.000, pa ko voli nek izvoli...

MAURO IKARDI (Inter)

Mnogo je onih koji ga ne vole, nije primer sportsite i fer-pleja, ali mu se znanje i ubitačan golgeterski instinkt ne mogu osporiti. Uz Dibalu i Lusijana Vijeta iz Viljareala predvodnik je nove generacije argentinskih „ubica golmana“. Posle one generacije sa Batistutom, Krespom, Klaudijom Lopezom, pa ove aktuelne sa Mesijem, Tevezom, Iguainom, Aguerom... Gaučosi će opet imati moćan napad. Ikardi je prošao kroz hodnike Barsine akademije, ali je afirmaciju stekao na Čizmi. Prvo u Sampdoriji, potom i u Interu gde je postao udarna igla. Mančester Siti, Atletiko Madrid i Liverpul motre na njega, Inter glasno poručuje da Maurito nije na prodaju, ali ako na Meacu stigne ček od 40.000.000 evra, možemo očekivati Ikardijevo „adio bella Italia“.

MATEO KOVAČIĆ (Inter)

Iako u Interu još nije dostigao nivo kakav mu se predviđa od kada je zaigrao u zagrebačkom Dinamu, Mateo Kovačić važi za biser i autentičnog plejmejkera kakvih je malo u Evropi. Postoje neke glasine da je Hrvat tiha patnja Barselone koja je pokušavala da ga dovede u nekoliko navrata i sigurno će pokušati još koji put. U poslednje vreme se sve češće pominje i Arsenal jer Venger u Kovačiću navodno vidi novog Seska Fabregasa. U Interu za sada ne uspevaju da iskoriste Kovačića kako bi trebalo, ali to za njih nije nikavo čudo. Nisu umeli da iskoriste ni igrače poput Pirla ili Sedorfa.
------------------------------------------------------------------
Pored petorice mladića koji bi mogli da zapale fudbalsku pijacu narednog leta, Serija A ima još nekoliko imena koja su zasijala u ovoj i prethodnoj sezoni. Torinovog desnog beka Bruna Pereza porede sa slavnim zemljacima Majkonom i Alvesom. Palermov plejmejker Havijer Vaskez podseća na Pastorea, jedan je od najboljih igrača u ligi ove sezone i neće biti čudo ako za dvadesetak miliona evra narednog leta napusti Italiju. Đenovin golman Matija Perin je jedan od najtalanetovanijih golmana u Evropi, Bajern je ranije pokušavao da ga dovede, Liverpul se sada najčešće pominje kao potencijalna destinacija. Tu je i Domeniko Berardi iz Sasuola koji ima otvoren puta da se vrati u Juventus, ali se to verovatno neće desiti u skorije vreme zbog paklene konkurencije u napadu Stare dame. I o njemu Venger ima visoko mišljenje. Kao i Jirgen Klop.

Komentari / 0

Ostavite komentar