Srbin ostavio Serenu zbog Vike!

Saša Bajin više nije najbolji prijatelj, brat, sparing trener Serene Vilijams. Momak iz Aranđelovca proveo je osam godina putujući sa najboljom teniserkom sveta po 330 dana godišnje, ali nedavno je raskinuo saradnju sa Amerikankom i prešao u ekipu Viktorije Azarenke.

Tenis 17.03.2015 | 21:40
Srbin ostavio Serenu zbog Vike!

Saša Bajin je osam godina Sereni bio "devojka za sve". Trenirao je tenis, ali zbog porodične tragedije je prestao aktivno da trenira u 15. godini, pa je radio za lokalnu tenisku akademiju kada mu je prijatelj Jovan Savić prišao sa predlogom da sparinguje sa Serenom Vilijams.

Bajin je prvobitno odbio ponudu, ali je kasnije te večeri, pod uticajem alkohola na jednoj žurci pristao na ponudu. Tako je počela osmogodišnja priča koja je iznedrila 11 grend slem, a ukupno 36 titula u singl konkurenciji, gde ubrajamo i olimpijsko zlato.

Zvanično je bio sparing-partner kraljice WTA liste, a nezvanično mnogo više: član porodice, psihijatar, šofer, kuvar, pratilac na gala prijemima... Pravio joj je palačinke, uštipke, provodili su se zajedno, ali za sebe skoro da nije imao vremena.

„Mnogi misle da ja samo udaram lopticu. Ima tu mnogo više od toga, ali meni titula nije bitna. Ako žele, mogu da me zovu i baštovan, meni je isto. Morate biti u stanju da čitate um i govor tela. Stavljate svoje potrebe u drugi plan i trpite dosta toga, ali opet, treba imati osećaj za situacije, kada pritisnuti, pojačati ritam, a kada spustiti loptu.

Uloga profesionalnog sparing partnera nije uopšte laka, kako se to možda može pomisliti, pogotovo za muškarca koji saradjuje sa teniserkom. Potrebno je držati dovoljno dobar i kvalitetan ritam, ali ne sme se preći tanka crta posle koje samopouzdanje teniserke opada. Konstantno sebe podređujete potrebama igračice, kako na terenu, tako i van njega.

- Kako sam bio tu za Serenu, sada ću biti tu i za Viktoriju. Raditi puno, biti u dobroj formi tako da ona zna da preko puta terena ima nekoga ko je fizički ili psihički malo jači od nje. Pošto sam toliko dugo radio sa Serenom, navikao sam potpuno na njene udarce, znao sam gde će ih slati na treningu. Sada, stvari se menjaju, moram da naučim Viktorijinu igru - kaže Bajin.

Saša Bajin je povredio leđa, zbog čega je Amerikanku napustio na AustraIijan openu u januaru. Kada su Serenu upitali šta se desilo, ona se šalila. "Morao je da napusti tim i da ode da sanira povredu. Pala sam na njega i povredila mu leđa", rekla je Amerikanka i dodala da povreda nije ozbiljna. Bajin se posle oporavio, ali on i Serena nisu nastavili saradnju pa je on prihvatio ponudu beloruske teniserke.

Komentari / 0

Ostavite komentar