Spriječite hakovanje svojih računa

Čak 84 posto građana klikne na linkove iz sumnjivih imejlova, 42 posto građana ne skriva pin pri upisu na bankomatu ili u trgovini. Što je najgore, 78 posto građana ne koristi antivirusni sistem.

Zanimljivosti 17.03.2015 | 08:12
Spriječite hakovanje svojih računa

Hakeri sve češće napadaju računare, a građani sve manje paze na svoju sigurnost na internetu. Stoga redovno obnavljajte antivirusne sisteme i pazite kakve mejlove otvarate.

Posle korišćenja internet bankarstva, pametne kartice i USB, odmah uklonite iz računara. Koliko ljudi zna vaš PIN, vaše bankovne kartice? Svaka druga osoba otkriva PIN drugima, isto toliko ih lozinke zapisuje na papir.

Čak 84 posto građana klikne na linkove iz sumnjivih imejlova, 42 posto građana ne skriva pin pri upisu na bankomatu ili u trgovini. Što je najgore, 78 posto građana ne koristi antivirusni sistem. Najčešća posledica je krađa ličnih i bankovnih podataka građana.

"U strahu od otuđivanja novca oni zapravo daju svoje podatke, pa da im je zaključan račun, i slične stvari. Čak i najveštiji građani će podleći sličnim stvarima, čak i mi ih teško razlikujemo", kaže Tomislav Androš, stručnjak za kompjutersku sigurnost.

"Morate barem da znate osnove kako internet funkcioniše, kako funkcioniše to prijavljivanje, koji su sistemi zaštite, na šta morate da obratite pažnju, pa ako vam to uopšte nije jasno, možda je bolje da uopšte ne koristite internet bankarstvo", poručuje finansijski stručnjak.

Izvor: Kurir

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

mitar miric

17.03.2015 18:10

U RS su najmocniji hakeri na vlasti. Ubise Boga,a pola ih ne zna upaliti racunar.

ODGOVORITE