Peđa: U Evropi sam želeo da igram samo za jedan klub!

Proslavljeni as posetio Grčku kao ambasador NBA lige i otkrio kako je svojevremeno odbio ponudu Panatinaikosa.

Košarka 17.03.2015 | 18:40
Peđa: U Evropi sam želeo da igram samo za jedan klub!

Peđa Stojaković je utkao svoje ime u neke od najvećih uspeha u istoriji naše košarke kao član reprezentacije koja se okitila titulom svetskog i evropskog prvaka. Pet godina je nosio dres nacionalnog tima, ali u našoj klupskoj košarci se nije dugo zadržao. Kao junior je dve godine bio član Crvene zvezde, posle čega se preselio u PAOK gde je počeo da gradi veliku karijeru. Iz Soluna je otišao u Ameriku, a ostalo je istorija…

Danas je Stojaković ambasador NBA lige, putuje širom sveta i propagira interese najjače lige sveta. Ovih dana je doputovao u Grčku gde je dočekan kao velika zvezda. Grci mu ne zaboravljaju igre u dresu PAOK i uvek mu poklanjaju mnogo pažnje.

U razgovoru sa grčkim medijima je otkrio koliko je zahvalan klubu iz Soluna i kako je odbio ponudu Panatinaikosa…
“Vezan sam za PAOK. Ne mogu da zaboravim period u ovom klubu i sve ono što su mi pružili klub i navijači. Nisam mogao da budem hladan i da se ponašam kao suvi profesionalac. Uvek sam pričao sa saigračima i razgovarali smo o tome da je PAOK najbolji klub u Evropi i da bi napustili klub samo zbog NBA lige. Nisam mogao sebe da zamislim u bilo kom drugom klubu na Starom kontinentu, iako sam imao ponudu Panatinaikosa pred sam odlazak u Ameriku. Živeo sam dugo u Solunu i zaista sam imao sreće da me ljudi zavole i da ja zavolim grad. I danas to nosim u sebi“, rekao je Stojaković.

Za prve godine u NBA ligi kaže da da su bile teške, ali da je pouke izvlačio iz grešaka.
“Tokom prvih nekoliko sezona skoro uopšte nisam spavao. Bilo je dana kada sam žalio što sam došao tamo, jer stvari nisu išle onako kako sam zamišljao. Na kraju sam ipak ugledao svetlo na kraju tunela. Koristio sam svaku priliku tako da su videli da mogu da se oslone na mene. Dve godine kasnije, bio sam u životnoj formi. Možda će vam zvučati čudno, ali budnog su me noću držale loše stvari, a ne dobre. Uvek su mi kroz glavu u tim trenucima prolazili promašeni šutevi, greške koje sam pravio“, prisetio se Stojaković u razgovoru za grčke medije.

Da li ste mogli da igrate još i da potpišete još jedan dobar ugovor?
“Ponosan sam na svoju karijeru. Kao sportista uvek sam bio sebičan, ali na dobar način. Uvek sam pred sebe stavljao visoke ciljeve i želeo sam da napredujem. Iako je bilo ponuda iz NBA i Evrope, hteo sam da završim karijeru onako kako sam zamislio. Nisam želeo da se povučem puzeći. Znate, smatram da ako vas neko plaća, vaše igre moraju da budu srazmerne toj plati. Nisam hteo da varam ljude i da koristim svoje ime da bih zaradio novac“

Šta vam nedostaje od kada ste se penzionisali?
“Nekoliko stvari. Najviše mi nedostaje to što sam se tada osećao korisno, imao sam osećaj da nešto stvaram. Ne dostaje mi rad, prijatelji i način života koji sam živeo 20 godina. Kada sam prestao da igram košarku osetio sam da gubim tlo pod nogama, kao da mi je neko ukrao ono što najviše volim. Međutim, navikao sam da se osećam prijatno i da se ponašam spontano na terenu, a to nisam mogao u poslednje dve-tri godine zbog silnih povreda“, otkrio je Stojaković.

Komentari / 0

Ostavite komentar