Savo za promjene u FIFA-i! Utopija ili...?!

Ideja je humana, posmatrano iz ugla manjih klubova i siromašnijih sredina, ali bi naišla na otpor najbogatijih. Hodžson podržava Miloševića.

Fudbal 15.03.2015 | 19:20
Savo za promjene u FIFA-i! Utopija ili...?!

Kako zadržati naše najtalentovanije fudbalere u Srbiji, bar dve, tri godine duže nego što je to najčešće bila praksa u prethodnoj deceniji?

Kao nekad, u vreme komunizma i doba SFRJ, nemoguće je doneti propise da igrači ne mogu u inostranstvo pre 27. godine.

Vezati ih ugovorom na šest, sedam godina, takođe je nemoguće, jer se i igrači (a i njihovi menadžeri) pitaju isto koliko i klubovi kod potpisivanja prve saradnje.

Kakve još opcije postoje?

O tome se priča, i treba da se priča, jer smo bili svedoci da su naši klubovi (neretko i zbog svojih grešaka) ostajali i bez talenata koje su školovali i bez iole pristojnog obeštećenja, jer i ono što FIFA garantuje kao naknadu za školovanje igrača, uglavnom je desetostruko manje od realne vrednosti igrača, a po pravilu prvi naredni klub zaradi milion i milione na prodaji fudbalera koji se školovao ovde, kod nas.

Našima ostaju "tablice" prema kojima im sleduju 200, 300, retko kada 400 hiljada evra.

Primera radi, Partizan je tako izgubio Miralema Sulejmanija, kojeg je Herenven potom prodao Ajaksu za 16 miliona evra, a to nije jedinstven slučaj.

Novi potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije, Savo Milošević, svestan da nisu svi naši talenti voljni da potpišu profi ugovor i potom se bore za šansu u našem fudbalu, izneo je predlog izmena pravila FIFA prema kojem bi se klubovi zaštitili od uticaja menadžera i moćnijih klubova sa Zapada, koji u gomilanju talentovane jeftine dece iz celog sveta (primer Čelsija) pronalaze način da se bore protiv te iste FIFA, i UEFA, odnosno njihovih pravila o finansijskom fer-pleju.

Tu bismo kao primer mogli da navedemo slučaj Partizana, Čelsija i Danila Pantića, gde mladi reprezentativac naše zemlje nije želeo da produži profi ugovor sa crno-belima, koji su imali priliku da biraju između sitnog obeštećenja i ničega, pa su izabrali ništa (što je opet diskutabilno).

"Pošto je Bosman srušio granice, pa je nemoguće nekome zabraniti da ode u inostranstvo kada to poželi, treba okrenuti na drugu stranu. U pravilniku FIFA postoji stavka koja govori o visini obeštećenja kada neko napuni 18 godina, a ne želi da potpiše ugovor sa klubom koji ga je školovao. Dakle, ako neko dete, kao sada mali Pantić iz Partizana, reši da ode u inostranstvo, taj klub će za njega platiti obeštećenje od, recimo, 260.000 evra", pričao je Milošević za "Novosti".

"To je ništa ako se uzme u obzir koliko se u njega ulagalo i kakav talenat poseduje. Ja sam za to da se podigne visina obeštećenja, ako treba i deset puta, pa ćemo u kranjem slučaju sprečiti te klubove da kupuju po sistemu 'nije skup, posle ću da vidim šta ću s njim'", obrazložio je.

Miloševiću je jasno da je potrebno mnogo truda, vremena i zalaganja, a otpor bi bio ogroman, da se ovakva ideja sprovede na globalnom nivou.

"Znam da to ne bi išlo glatko, ali verujte da ima razumnih ljudi. Moj predlog je, tada u Varšavi, podržao selektor Engleske Roj Hodžson. Jer, iskusni stručnjak shvata suštinu problema, uostalom i on ih ima. I reprezentacija Engleske grca jer je previše stranaca u Premijer ligi, koja guši domaće igrače", rekao je Milošević, koji je ovu ideju, možda utopističku, možda revolucionarnu, izneo na kongresu FIFA u Varšavi, nedavno.

Do tada, on predlaže da prvo FSS izmeni propise u svom dvorištu, jer je i u Srbiji čest slučaj da najveći klubovi bez puno problema uzimaju sve što valja iz manjih sredina, još u vreme kada igrači pohađaju srednju školu.

"Olakšavajuća okolnost je što u zakoniku FSS postoji stavka o visini obeštećenja. I opet tvrdim da je ta cifra enormno mala. Dakle, kod nas bi trebalo povećati visinu obeštećenja kada, na primer, klinci iz Kragujevca, Lučana, Niša, Kraljeva, Inđije... odlaze u, hajde da kažemo, beogradske klubove", navodi Milošević.

Komentari / 0

Ostavite komentar