Ko će preuzeti kredit za most u Česmi?

Za izgradnju mosta u banjalučkom naselju Česma Vlada Republike Srpske nije odobrila kredit od 1,9 miliona maraka, rekao je Zoran Tegeltija, ministar finansija Srpske, komentarišući nedavnu izjavu gradonačelnika Slobodana Gavranovića da je grad dobio takvu ponudu od Vlade Republike Srpske.

Republika Srpska 12.03.2015 | 08:32
Ko će preuzeti kredit za most u Česmi?

"Vlada nije odobrila nikakvo kreditno zaduženje gradu Banjaluka i grad nije tražio sredstva za kreditno zaduženje za izgradnju mosta u Česmi", rekao je Tegeltija i dodao da odluke o tome šta će se graditi, odnosno nešto finansirati iz Fonda solidarnosti donosi Upravni odbor Fonda solidarnosti.

Ujedno je naglasio da će se u narednom periodu vidjeti da li će biti donesena odluka o izgradnji mosta u Česmi iz sredstava Fonda solidarnosti.

Međutim, prvi čovjek grada je ostao pri svojoj ranijoj izjavi da je grad dobio ponudu da se izjasni o kreditu.

"Grad je dobio pismeni zahtjev Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske da se izjasni, da preuzme kredit za izgradnju mosta u Česmi. Kreditnu liniju Ministarstvo je ranije obećalo, čak u oktobru najavilo da će obezbijediti sredstva i započeti radove. Grad je dostavio odgovor i Ministarstvu, ali i Fondu solidarnosti i predsjednici Vlade Republike Srpske pismo sa jasnim zahtjevom za obezbjeđenje sredstava iz Fonda solidarnosti u kojem se nalazi i taj naznačeni iznos", prokomentarisao je Gavranović izjavu ministra Tegeltije.

Dodao je da mu je nejasno kako je ministar finansija dao takvu izjavu, te dodao da on očigledno nije upoznat sa dokumentima koje grad upućuje Vladi i resornim ministarstvima koje od grada traže takva izjašnjenja.

"Potpuno je jasno da smo dobili zahtjev od Ministarstva poljoprivrede, da smo na njega odgovorili, da smo spremni preuzeti kredit koji su nam ponudili, pod uslovima koji su ponuđeni. Ovakvu odluku smo već pripremili za predstojeću sjednicu Skupštine grada", istakao je Gavranović.

I dok se nadležni "trve" zbog mosta u Česmi, mještani tog naselja i dalje čekaju na njegovu izgradnju.

"Put nam je u katastrofalnom stanju, nemamo kanalizacije, ali most je za većinu građana prioritet. Krajem marta očekujemo da bude održan zbor građana kako bismo iznijeli sve te probleme", rekao je jedan mještanin.

Žuti most kod "Incela" koji je oštećen u majskoj poplavi prošle godine i sada je u upotrebi, ali iz bezbjednosnih razloga treba da bude srušen.

Potvrdili su to još u junu gradonačelnik Sobodan Gavranović i Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, tokom obilaska oštećenog nasipa na Vrbanji.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Ljiljana

12.03.2015 07:38

Zna li ovaj Tegeltija ista,mozda gdje zivi,koliko kredita i kome daje od koga uzima???Neko ovdje laze??!!!!

ODGOVORITE
Name

Dobojlija

12.03.2015 08:21

Malo vam je budzet RS sto sav uloziste u Banj Luku i Laktase de i sredstva od Fonda solidarnosti ulozite u B Luku a mi cemo i Doboju da se tusimo kad padnu kise a svi dobro znamo koje i kako bio poplavljem prosli poplavu . Ja vas molim da se malo zamislite pa zar mislite da smo mo svi ludi i da ne vidimo sta vi radite.

Name

sirogojno

12.03.2015 08:37

Ma i u tom SNSDu je rasulo, samo RTRS ,N. novine,Blic, Pres, Glas ne smiju izvjestavat o tom da ne bi na..bali..inace u tim elektronskim i pisanim medijima mi zivimo u blagostanju i jedemo zlatnim kasikama...inace smo na..bali u stvarnosti tj.na javi.

ODGOVORITE
Name

Василије

12.03.2015 08:52

Погубљени у времену и простору!Таква нам је власт,такву су и земљу направили.Свак се брине само о свом џепу,а народ не мора ни постојати.Чуј,да на данашњем времену нема моста цијело насеље!Вратиће нас у праисторијско доба!

ODGOVORITE
Name

muka

12.03.2015 09:02

Jadni ste cijelu svoju vladavinu radite za sebe i škrtarite na propalom narodu koji muku muči da preživi trio golgotu

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

12.03.2015 09:05

PA JEL MOGUĆE DA NAROD VJERUJE OVIM LJUDIMA.

ODGOVORITE
Name

Ništa ne kontam

12.03.2015 09:36

Čekajte ne kontam, Fond solidarnosti i novac u tom fondu je novac koji smo svi prikupljali, zvali 1458, ko je mogao uplatio je koliko je imao, mnogi ljudi iz dijaspore, pravna lica itd. sve da se pomogne nesrećnim ljudima!? Kako se sada taj novac može da plasira kao kredit? Ne razumijem...

ODGOVORITE
Name

česma

12.03.2015 10:42

Pošalji te ga Muji Čizmi rahmetli , možda on vam to vrati. Imao je majdan sa šljunkom i kuću u Česmi.

ODGOVORITE
Name

banja

12.03.2015 13:51

A mostovi spajaju ljude.

ODGOVORITE
Name

braindamaged

12.03.2015 14:12

Ma ko j..e Cesmu, daj kredit Pingvinu za investiciju u sampite i krempite da se zadrigli banjolucki politicari i ovi japiji sto su pozaposljavani po drzavnim sluzbama i ministarstvima i glume elitu, a ocevi im jos juce iz opanaka poiskakali imaju gdje sladiti mukom narodnom, bijedi moze i skela ko prije dvjesto godina i to samo zimi, ljeti nek prplivaju, zdravije im je.

ODGOVORITE
Name

Mićo

12.03.2015 14:24

Preuzeće ga Mićo Mićić.

ODGOVORITE
Name

dejan.bl

12.03.2015 15:37

Cuj naucnike o cemu se oni svadjaju... Kao da oni placaju iz svog dzepa . Ko god preuzme, zna se . Platice jadni narod. Kao i sve sto je placao do sad.

ODGOVORITE