Crno-bijeli spektakl: Sale opet ''rešetao'', Dule opet ''davio''!

Festival ljubavi prema Partizanu u hali Pionir. Selektor Aleksandar Đorđević zaigrao uz Sašu Danilovića i pokazao da i dalje ima "meku" ruku. Veliki broj gostiju u krcatoj dvorani.

Košarka 11.03.2015 | 22:00
Crno-bijeli spektakl: Sale opet ''rešetao'', Dule opet ''davio''!

Prvi put od 2002. i proslave desetogodišnjice osvajanja titule prvaka Evrope, KK Partizan samostalno je organizovao revijalnu utakmicu - na inicijativu grupe navijača "Grobari za nas".

U međuvremenu su se spektakularno opraštali Aleksandar Đorđević i Dušan Kecman, ali nikada do večeras Pionir nije okupio samo one sa crno-belom bojom kraj srca.

Vođeni željom da konkretno pomognu klubu, kupovinom ulaznica od 500, 600, 1.000 i 1.500 dinara, navijači su u sredu ispunili dvoranu, a pozivu su se odazvali svi aktivni i bivši igrači koji su i obećali.

Posle mnogo vremena, navijači Partizana mogli su da vide u crno-belom dresu predsednika kluba Predraga Danilovića, selektora Srbije i strelca istorijske - šampionske trojke Sašu Đorđevića i mnoge druge.

Najveći aplauz ipak je dobio Duško Vujošević, koji je trener jednog tima, dok je Vlada Jovanović seo na klupu drugog. Utakmica je počela malo pre 20.00 časova, a izlazak igrača pratila je buka sa tribina i muzika grupe JNA sa razglasa.

Dugo najavljivani meč, od kojeg Partizan očekuje prihod od nekoliko desetina hiljada evra, okupio je u "Pioniru" i legende kluba koje nisu istrčale na teren - Predraga Drobnjaka, Miću Berića, Željka Rebraču i druge, a tu su i gosti iz crno-bele familije koji su se takmičili u drugim sportovima - fudbaleri Momčilo Moca Vukotić, Niša Saveljić, rukometaši Neđa Jovanović i Vlada Mandić.

Svi su dočekani glasnim aplauzom, osim rukovodioca Fudbalskog kluba Partizan - predsednika Zorana Popovića i potpredsednika Ljubiše Tumbakovića. Oni su dočekani zvižducima i povicima "Uprava napolje".

Za razliku od predstavnika vrhuške kluba, fudbalerima prvog tima Partizana i treneru Marku Nikoliću upućeni su burni aplauzi u trećoj četvrtini, kada su Saša Ilić i drugovi ustali na skandiranje: "Hoćemo titulu".

Čim se utihnuo taj apel Grobara, prešlo se na pesmu novijeg datuma, posvećenu kapitenu FK Partizan i živoj legendi kluba: "Ja bih da pevam još malo, jer je Sale samo jedan".

Praznik košarke i festival ljubavi prema Partizanu, nažalost ipak nije mogao da prođe bez prozivki, pogrda i uvreda upućenih "večitom" rivalu - Crvenoj zvezdi.

U belom timu, koji sa klupe vodi Duško Vujošević, od prvog minuta zaigrao je novi plejmejker Partizana Amerikanac Džoš Akojon, kome je to premijerni nastup pred beogradskom publikom.

Utakmica se igra u ritmu uobičajenom za slične mečeve, a razlika u spremi između aktivnih i bivših igrača je očekivano vidljiva na prvi pogled. "Penzioneri" koji su pokazali da su i dalje u solidnoj formi su Dušan Kecman, Vlado Šćepanović, Dejan Tomašević i Dejan Milojević. Goran Grbović je pokazao želju, ali je imao ubedljivo najteži zadatak - da sačuva Sašu Pavlovića.

Danilović i Đorđević su zaigrali pod vođstvom Jovanovića i Dragana Todorića (obukao dres Saše Ilića sa brojem "22") i simbolično su ušli zajedno u petom minutu, kao nekadašnji bekovski tandem Partizana i reprezentacije.

Selektor Đorđević je očekivano izgubio na brzini u odnosu na igračke dane i (isto tako očekivano) dobio i nekoliko kilograma.

Aktuelni prvotimci ravnomerno su raspoređeni u dva tima. Osmorica su u "crnom" timu kod Jovanovića i Todorića, a osmorica, plus Petar Božić u ekipi Duška Vujoševića, dok utakmicu sude bivši internacionalci Vuković, Dimitrijević i Milojković.

Na poluvremenu, crni tim je vodio 64:50, a u pauzama između svake četvrtine nastupio je neko od gostiju. Posle prvih deset minuta, pop bend Neverne bebe - poznat po baladama - izveo je jednu od svojih ipak malobrojnih "brzih" pesama: "Pogledaj u nebo".

Na poluvremenu je nastupio i bubnjar Dragoljub Đuričić, a u isto vreme su i predstavljeni i bivši igrači koji nisu nastupili. Čast da bude poslednji prozvan i da dobije najveći aplauz pripala je Miroslavu Mići Beriću. Nakon toga, pesmu "I kad ne budeš prvi ti", otpevao je folk pevač Marko Bulat.

Posebnu najavu sa razglasa dobio je i Žarko Paspalj, čije ime se tri puta zaorilo Pionirom. Sva tri puta publika je reagovala još glasnijim ovacijama.

Ispred VIP reda kraj aut linije celom dužinom bila je razvijena zastava "Za druge se navija - Partizan se voli". Početkom treće četvrtine, odata je pošta jednom od košarkaša Partizana, čija se tragična smrt obeležava svake godine u decembru. Naravno, reč je o Harisu Brkiću, sjajnom beku ubijenom posle treninga, na parkingu Pionira, 15. decembra 2000.

U tim momentima, spontano se zaorilo dvoranom: "Otiš'o si Harise, ostala je tuga, uvek će te voleti Grobari sa juga".

Treća četvrtina završena je ubedljivim vođstvom crnog tima, koje je dobrim delom bilo uslovljeno šuterskim raspoloženjem.

Mrežica koša belog tima nije mirovala od trenutka kada su Saša Pavlović, Dragan Milosavljević, Milan Mačvan i Aleksandar Đorđević (preko ruku Akojona) vezali šest trojki u tri-četiri minuta.

Zanimljivo je da će Đorđević otvorio tu seriju, a da je u poslednjem minutu treće četvrtine, poenima Veselina Petrovića, pukla i "stotka".

Pobedio je crni tim, 114:111 (64:50). Beli tim je, uz očigledno opuštanje pobednika, uspeo na kraju da izbori častan poraz, a poslednji trenuci zaista lepe košarkaške predstave protekli su u znaku Eda Murića i Janisa Kuzeloglua, koji su izveli dva spektakularna "alej-up" zakucavanja.

Na kraju večeri, Bane MVP i Gru otpevali su pesmu posvećenu Partizanu, a kraj programa označio je bend JNA, pesmom "Dobro pamtim sve".

Svi koji su učestvovali u crno-beloj reviji napustili su dvoranu ispunjenih srca, a uspeh akcije ogledaće se i u činjenici da su svi koji su došli (i oni koji su kupili kartu, a nisu bili u hali) konkretno pomogli klubu koji im je prethodnih godina i decenija doneo i donosi mnogo radosti.

Sastavi:

Beli tim: Milenko Tepić, Nebojša Zorkić, Mihajlo Andrić, Edo Murić, Petar Božić, Vlado Šćepanović, Vanja Marinković, Nenad Čanak, Goran Grbović, Nemanja Bezbradica, Nikola Milutinov, Janis Kuzeloglu, Vladimir Dragutinović, Dejan Tomašević, Džoš Akojon.

Stručni štab Beli tim: Duško Vujošević i Žarko Stijović

Crni tim: Boris Dalo, Vule Avdalović, Aleksandar Pavlović, Dragan Milosavljević, Veselin Petrović, Dušan Kecman, Andreja Milutinović, Dejan Milojević, Aleksandar Čubrilo, Milan Mačvan, Božo Đumić, Miloš Glišić, Petar Aranitović, Miroslav Radošević, Aleksandar Đorđević.

Stručni štab Crni tim: Vladimir Jovanović i Dragan Todorić.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Crno beli svet

12.03.2015 06:27

Za poslednjih 40 godina sve što je lijepo u našoj košarci stvoreno je i došlo iz Partizana. Svjetske, olimpijske i evropske medalje, u svim kategorijama. Zato, hvala Partizanu.

ODGOVORITE
Name

hercegovac

12.03.2015 11:55

Samo Grobari vole drugi navijaju! Hvala za spektakl

ODGOVORITE