Kup BiH, 1/4-finale: Velika pobjeda Borca, buran mostarski derbi!

Dva prekida zbog navijačkih ispada, četiri gola i remi Zrinjskog i Veleža (2:2) obilježili su derbi Mostara u okviru četvrtfinala Kupa Bosne i Hercegovine. Široki Brijeg "osigurao" polufinale, "egal" u Gradačcu. Sarajevo-Borac 1:2.

Fudbal 11.03.2015 | 22:20
Kup BiH, 1/4-finale: Velika pobjeda Borca, buran mostarski derbi!

Pred oko 3.000 gledalaca na stadionu "Pod Bijelim brijegom", Zrinjski je bio bolji rival protiv Veleža u mostarskom derbiju, ali nije stekao prednost pred revanš u Vrapčićima za nedjelju dana - 2:2 (1:1).

"Plemići" su silovito krenuli na početku meča i već u 11. minutu pogodili okvir gola poslije slobodnog udarca Pere Stojkića sa ivice kaznenog prostora, ali je stativa spasila "rođene".

Međutim, spasa nije bilo samo šest minuta kasnije kad je aktuelni prvak BiH stigao do prednosti zahvaljujući Krešimiru Kordiću. Poslije odlične asistencije Stojkića, Kordić se našao "oči u oči" sa golmanom Adnanom Bobićem i iskosa sa desne strane pogodio za vođstvo domaćina - 1:0.

Ubrzo poslije vođstva Zrinjskog došlo je do prekida utakmice koju su izazvali navijači - ovog puta, pristalice Veleža su bacale baklje, kamenice i druge predmete, a uzvratili domaći "Ultrasi", pa je banjalučki sudija Ognjen Valjić na kratko prekinuo meč.

Ovaj prekid više je prijao timu Nedima Jusufbegovića, koji je do izjednačenja stigao u 30. minutu iz jedanaesterca. Daniel Graovac je u šesnaestercu oborio Dejana Jankovića, a arbitar Valjić poslije asistiranja pomoćnika pokazao na bijelu tačku. Siguran realizator za Velež bio je Anel Hebibović - 1:1.

U 42. minutu, Valjić je dosudio penal i za Zrinjski nakon što je oboren Kordić, a isti igrač je preuzeo odgovornost i pogodio - stativu! S tim rezultatom 1:1 se otišlo na odmor.

Već na početku drugog poluvremena dogodio se novi prekid u režiji navijača Zrinjskog, koji su bacilli topovski udar blizu pomoćnika Ognjena Valjića, pa je banjalučki arbitar na nekoliko minuta ponovo prekinuo meč.

U nastavku se ništa posebno nije događalo na terenu do novog pogotka Zrinjskog u 66. minutu. Stojkić je bio strijelac natrčavši na jednu povratnu loptu - 2:1.

Samo pet minuta kasnije, Velež je ponovo izjednačio i opet je mrežu Ratka Dujkovića pogodio Hebibović. Prošao je napadač "rođenih" po lijevoj strani i pogodio gol uz malu pomoć stative - 2:2.

U posljednjih 15-ak minuta trener "plemića" Mišo Krstičević je sve karte bacio u napad, igrao je sa trojicom igrača u navali pošto je uveo i Stevu Nikolića, ali ni on, odmah što je ušao, ali ni Kordić u 88. minutu nisu uspjeli da ponovo matiraju golmana Bobića.

ŠIROKI BRIJEG ZAKORAČIO U POLUFINALE

Lider na tabeli Premijer lige BiH, Široki Brijeg je praktično osigurao plasman u polufinale Kupa BiH pošto je slavio ubjedljivu pobjedu u Velikoj Obarskoj nad ekipom Mladosti (1:3).

Već na samom početku, u sedmom minutu, gosti sa "Pecare" su preko Zvonimira Kožulja poveli protiv domaćeg sastava koji predvodi trener Slavoljub Bubanja.

Domaćin je do odlaska na odmor stvorio odličnu šansu za egal, ali je poslije šuta Miroslava Jevtića u 32. minutu lopta pogodila prečku!

U finišu prvog dijela, tačnije u 42. minutu ekipa Slavena Muse je povisila vođstvo golom Gorana Zakarića i praktično osigurala plasman među četiri tima najmasovnijeg takmičenja.

Tragičar utakmice svakako je bio Jevtić jer je postigao autogol u nastavku, da bi počasni pogodak za tim iz Semberije postigao Milan Perić iz penala u 77. minutu.

ODLUKA NA "OTOCI"

U trećem susretu četvrtfinala najmasovnijeg takmičenja na "Banji Ilidži" u Gradačcu zadovoljniji mogu biti gostujući igrači sarajevskog Olimpika koji su protiv Zvijezde odigrali neriješeno 1:1.

Domaći tim je poveo golom Eldina Fačića u 58. minutu, ali je u finišu utakmice izjednačenje "vukovima" i malu prednost pred revanš za nedelju dana na "Otoci" osigurao Jadranko Bogičević. (1:1).

Veliko iznenađenje priredili su fudbaleri Borca pobjedom protiv Sarajeva u gostima 2:1 u prvom meču četvrtfinala Kupa Bosne i Hercegovine.
Pred polazak u Sarajevo u utorak tek dvije TV ekipe ispratile su Borac na meč sa finansijski i igrački najmoćnijom ekipom u Bosni i Hercegovini.

Igrači su uglavnom govorili kako bi bili prezadovoljni i remijem pošto je revanš na Gradskom stadionu. Ipak desilo se suprotno Borac je pobijedio u gostima i krupnim koracima ide ka polufinalu.

Tim Mehe Kodre imao je više od igre i više šansi od gostiju, ali su igrači Borca mudro igrali i šanse koje su im se ukazivale koristi na najbolji mogući način.

Joco Stokić istakao se asistencijama, a golove su postigli Jevtić i Subić.

Prvi gol na meču postigao je Jevtić glavom u 36. minutu na asistenciju Joce Stokića. Bio je to prvi udarac gostiju u okvir gola Sarajeva.

Domaćin je poslije 10 minuta igre u drugom poluvremenu došao do izjednačenja. Strijelac Okić, nakon asistencije Velskoskog.

Borac je do novog vođstva došao golom Aleksandra Subića u 69. minutu. Ponovo je asistent Joco Stokić.

Drugi udarac Banjalučana u okvir gola i drugi pogodak!

U 90. minutu sudija Čuić svira penal za Sarajevo. Ipak nakon asistencije pomoćnika, promijenio je odluku. U napadu prije sporne situacije Okić promašio prazan gol.

KUP BIH: ČETVRTFINALE

Zrinjski - Velež 2:2 (1:1)

/Kordić 17, Stojkić 66 - Hebibović pen 30, 70/

Mladost - Široki Brijeg 1:3 (0:2)

/Perić 77 pen - Kožulj 7, Zakarić 43, Jevtić autogol 64/

Zvijezda - Olimpik 1:1 (0:0)

/Fačić 58 - Bogičević 82/

Sarajevo- Borac 1:2

/Okić 56- Jevtić 37, Subić 69/

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Banjaluka

11.03.2015 23:30

Tvoji su sinovi sa tobom odrasli za tebe žive. Meni su pričali da ti si najbolji da ti se dive .... tooooooo Borac

ODGOVORITE
Name

Zalud

11.03.2015 23:51

Zalud Turkish, zalud Tan, slomi Dodik Teheran.

ODGOVORITE
Name

Srbo

11.03.2015 23:53

Ne pomažu milioni, ni turski avioni, ..baše vas srpski šampioni.

ODGOVORITE
Name

Bravo momci

12.03.2015 00:28

Sad je na nama da napunimo stadion i zapjevamo iz sveg srca složno...

ODGOVORITE