Murinjo ''potkačio'' Anćelotija oko Matića!

Matić ne bi ni odlazio iz Čelsija da je portugalski stručnjak bio u klubu i odlučivao o tome. “Levonog, visok 195 centimetara... Nema šanse“, kaže portugalski stručnjak!

Fudbal 12.03.2015 | 09:00
Murinjo ''potkačio'' Anćelotija oko Matića!

Greška je to koju mnogi ponavljaju. Žoze Murinjo je pogrešio kada je dozvolio Nemanji Matiću da napusti Stamford Bridž i preseli se u Benfiku. Istina je da je portugalski stručnjak tada vodio brigu o Realu. Sadašnji trener Kraljevskog kluba Karlo Ančeloti bio je na kormilu Čelsija kada je srpski internacionalac januara 2011. dobio zeleno svetlo da odleti za Lisabon. Da se Murinjo pitao životni put sada 26-godišnjeg veziste bio bi posve drugačiji.

Na kraju se ipak sve svodi na taj Čelsi. Pre 14 meseci baš je Murinjo naložio da se Matić vrati u London. Upravu kluba takva ideja koštala je 25.000.000 evra. Vredela je svaku paru. Momak rodom iz Uba jedan je od nosioca igre Plavaca. Tako će biti i u revanšu sa Pari Sen Žermenom u Ligi šampiona. Matić se vraća posle odslužene suspenzije od dve utakmice zbog klinča sa Barnlijevim Ešlijem Barnsom. Možda i ključan detalj s obzirom na to da je rezultat iz prve utakmice 1:1 i da Čelsiju odgovara meč sa malo golova. Zna se ko bi mogao da utegne ekipu.

Ančeloti očigledno nije mislio tako. Istina, imao je težak izbor. Frenk Lampard je bio nezamenljiv u vezi, Mikael Esjen je doduše već krckao staru slavu... Ali je ispred Matića bio i Džon Obi Mikel. Kod Murinja je obrnut slučaj.
"Da sam ja bio ovde... Levonog igrač, 195 centimetara visok... Takav vezista nikad, ali nikad ne bi otišao", ističe Murinjo hvaleći jednog od omiljenih igrača.

Priznaje ipak da ni upravi Čelsija, pa ni Ančelotiju nije bilo lako. Loše procene sa mladim igračima nisu tako retke. Ipak...
"Važno je da klub kontroliše situaciju. Čak i kada igrač ode na pozajmicu, pa i ako ga prodaš... Postoje načini da zadržiš kontrolu. I verovatno će u budućnosti, ako Čelsi bude i dalje poslovao sa mladim igračima, obratiti pažnju na to. U tim godinama je ovde prodefilovalo mnogo trenera. Teško je u takvoj situaciji imati filozofiju. Za jednog trenera Matić je pravi profil igrača. Za drugog je: ’Pusti ga da ide, ne sviđa mi se’. Za balans mog tima Matić je mnogo važan. Onog trenutka kada je stigao mi smo napravili korak napred. Svi se osećaju komforno kada je Nemanja na terenu. Kurt Zuma ga je odmenio neverovatno dobro u ove dve utakmice, ali on je ipak štoper", u superlativu govori Murinjo.

Pohvale i na račun uprave koja mu je izašla u susret kada joj je saopštio da je pogrešila kada je prodala Matića.
"Bila je to hrabra odluka. Bio nam je potreban vezni fudbaler, imali smo trojicu ili četvoricu na stolu, ali najbolji je... Ne bih rekao onaj koga je Čelsi izgubio, već igrač koji je bio deo jednog posla. Na kraju je ipak uprava bila hrabra da kaže: Ako smo sigurni da je on pravi, to je jače od svake kritike", kaže Murinjo.

Komentari / 0

Ostavite komentar