Dule: Sistematski uništavaju Partizan!

Trener košarkaša Partizana u intervjuu za web televiziju SportNetwork govorio o finansijskom stanju, karakteru igrača, odnosu prema pojedinim novinarima... "Političkom voljom dovedeni smo u situaciju da ne možemo da plaćamo igrače".

Košarka 11.03.2015 | 23:50
Dule: Sistematski uništavaju Partizan!

Duško Vujošević će novim intervjuom ponovo izazvati razne komentare "za" i "protiv". Opet je govorio o teškoj materijalnoj situaciji u klubu koji je godinama jedan od najuspešnijih sportskih kolektiva, ne samo u Srbiji, već i u regionu.

U intervjuu web televiziji SportNetwork, Vujošević je pohvalio karakter igrača koji čine sadašnji tim Partizana, navijače Partizana, a pred plej-of regionalne lige poručuje da nema želju, kao i da crno-beli nikome neće biti lak rival.

Trener košarkaša Partizana istakao je da je ova sezona možda i najteža otkako je u klubu. Svaka je bila naporna i teška, ali ističe da se u ovoj suočio sa "najtežim mogućim materijalnim uslovima, koji su doveli do osipanja tima".

"Takva teška materijalna situacija je tokom cele sezone, primanja su mala i neredovna...", kaže Vujošević, uz uverenje da je Partizan u ovakvu poziciju doveden smišljeno.

"Mi smo političkom voljom dovedeni u situaciju da ne možemo da plaćamo igrače. Godinama smo u regionu bili proglašavani za najuspešniji sportski kolektiv, koji se sada sistematski uništava. Ovi igrači su svesni te situacije. Niko od njih ne traži da igraju za džabe, nego da imaju strpljenja", kaže Vujošević.

O tome što igrači ne primaju redovno plate, Vujošević kaže:

"Trudimo se da ova neredovna primanja ne proizvedu njihov neredovan učinak u smislu angažovanja. Kad su već ušli u tu priču znajući da je ona otvorena i problematična u tom finansijskom delu, od njih se traži da ne napuštaju taj tim dok se on zajednički bori. Neki minimum korektnosti je da ostanu do kraja sezone...".

Uprkos takvom materijalnom stanju, igrači daju sve od sebe, vezali su 10 pobeda u nizu, plej-of ABA lige je gotovo osiguran. Kako ih Vujošević motiviše?

"Nije teško naći motivaciju, teško je naći takve ljude. To su momci koji vole Partizan, koji imaju ponos, koji prosto imaju spremnost da se nose sa nepravdom, nije im novac u prvom planu. To su ljudi koji nemaju nisku tačku topljenja. Obaveza igrača je da daju najbolje, a kluba da u protivrednosti da novac za taj angažman. Pošten igrač vredi svaki evro koji zaradi, a svaki klub treba da bude spreman da isplati sve ono što je igrač zaradio na terenu. Ali, pare nisu jedino što se dobija u Partizanu, već i određeno znanje, kvalitet...", odgovor je trenera Partizana.

Bliži se plej-of regionalne lige, a očekuje se da pored Crvene zvezde Telekom, u njemu učestvuju i Cedevita, podgorička Budućnost i Partizan. Koga bi Vujošević voleo za protivnika?

"Sigurno je da tu neće biti lakog protivnika, ali ni Partizan neće biti nikome lak protivnik. Kad dođe vreme za plej-of mislićemo o tome. Nećemo imati prednost domaćeg terena, ali osnovna prednost je igrački kvalitet tima i stanje duha i tima tog momenta. Nadam se da ćemo makar tad biti zdravstveno kompletni", rekao je Vujošević, uz opasku da je Partizan i dalje gladan trofeja, ali i da je svestan da su i "ambicije i frustriranost protivnika povećani".

Vujošević kaže da bi eventualni plasman Partizana u Evroligu značio dosta u finansijskom smislu (osim sportskog, razume se), ali je dodao i da bi to tek donekle popravilo ekonomsku situaciju. Ili kako se izrazio: "Bilo bi to preživljavanje ceđenjem suve drenovine".

"Partizan je u autsajderskoj poziciji , ali ne zato što smo mi takvi - autsajderi, već zato što pokušavaju da nas stave u tu poziciju", dosao je.

Ponovio je da država favorizuje Crvenu zvezdu Telekom, a u prilog svojoj tvrdji navodi da državne firme sada finansiraju samo klubove iz Zvezdinog društva, a ne smeju i klubove iz Sportskog društva Partizan.
Na primedbu novinara da je i Partizan ranije dobijao novac iz državnih firmi, Vujošević je uzvratio:

"Partizan je pravio rezultate, a ovaj novi klub, ne znam ni da li je član Sportskog društva Zvezda, tek pravi rezultate. I on bude favorizovan. Ranije nije bio slučaj da Partizan dobija novac na ime sponzorstva od državnih firmi, a da Zvezda nema, kao što je to sada slučaj. Javna preduzeća se finansiraju od novca svih građana, pa tako i navijača Partizana. Sada sve pare idu u Zvezdine klubove, a ništa u klubove SD Partizan. To nije moralno, nije pravedno, nije dobro".

Vujošević je poznat i po tome da ulazi u sukobe sa pojedinim novinarima i medijima.

Kaže da ima novinara koji "imaju i morala i hrabrosti da pišu šta misle, a ne da misle šta smeju da pišu, da imaju autocenzuru i drugu vrstu cenzure".

"Mislim da je novinarski posao težak, nejasna struktura vlasništva u medijima sigurno otežava to stanje stvari, velika većina medija se pretvorila u žutu štampu u borbu za trzište, profit… Štampa često piše bez obaveze prema istini, znajući unapred da je ono što pišu lažno".

Vujošević ističe da su i on i svi u klubu ponosni kada neki igrač Partizana igra u reprezentaciji (bilo kog uzrasta), pogotovo kada igra dobro i doprinosi uspesima.

"Mi nikada nismo stavljali nogu u gips bilo kome da ne bi igrao za reprezentaciju", slikovit je bio trener košarkaša Partizana u intervjuu web televiziji SportNetwork.

O tome što ga navijači Partizana obožavaju, a navijači Zvezde preziru kaže:

"Imam razumevanja za tuđe strahove, a najviše se plašim da ne razočaram navijače Partizana koji me vole i koje ja isto toliko volim".

Komentari / 0

Ostavite komentar