Povratak u Hladni rat

Bivši državni sekretar SAD Henri Kisindžer ocenio je da NATO i Rusija moraju da razmišljaju o diplomatskim rešenjima za krizu u Ukrajini, inače svetu preti povratak u Hladni rat.

Svijet 11.03.2015 | 09:00
Povratak u Hladni rat

U atmosferi sve zategnutijih odnosa Istoka i Zapada, britanski Bi-Bi-Si je u telefonskom intervjuu zamolio najupućenijeg živog učesnika Hladnog rata, bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera, da oceni šta u najskorijoj budućnosti čeka dve nekada vrlo suprotstavljene strane.

"NATO mora da razvije strategiju koja odgovara ovoj krizi. Ograničenja u sferi odbrane moraju da se smanje", naveo je Kisindžer.

Prema njegovim rečima, da je na početku krize u Ukrajini primenjena fleksibilnija diplomatija, mogao je da bude zaštićen mnogo veći deo Ukrajine.

"U ovom trenutku, i Rusija i NATO moraju da ozbiljno razmišljaju o diplomatskim opcijama, inače nas vrlo izvesno čeka povratak u Hladni rat", rekao je Henri Kisindžer.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

dejanpd

11.03.2015 08:15

Zaštićen od koga? Sebe samih ili fašista desnog centra? Nato-a? Ne razumijem o čemu ameri pričaju, došli oni u Ukrajinu da brane vjekovne komšije jedne od drugih, samo zato što je Keri sa satelitima sa zapada progurao trojanskog konja preko izdajnika Klička i još par njih plaćenika...zar je to globalni pokret za mir? Kakav je to narod kad nasjedne na nešto tako providno,glupo...

ODGOVORITE
Name

ehej

11.03.2015 10:05

Kao i u proslom hladnom ratu profitirace suprostavljene strane. A oni preko kojih se vodio i vodice hladni rat (Vijetnam, Avganistan, sad Ukrajina i dr.) ce sve izgubiti i zapasti u bijedu. A nakon bijede slijedi oporavak zahvaljujuci kreditima zaracenih strana.

ODGOVORITE
Name

Crni

12.03.2015 04:48

Važno je da će Putin biti u miru I da mu ništa neće faliti a koga briga za ostale.

ODGOVORITE