Beganović razmišlja o povlačenju iz službe

Imam Selvedin Beganović smatra da premještanje u drugi džemat u bilo kom dijelu BiH nije rješenje kada je riječ o njegovoj i bezbjednosti njegove porodice, jer vehabije znaju gdje se kreće.

Bosna i Hercegovina 10.03.2015 | 10:21
Beganović razmišlja o povlačenju iz službe

"Napadi će biti nastavljeni bilo gdje u BiH. Prijete mi iz cijele BiH, znaju moje kretanje i zbog svega što se dogodilo razmišljam o povlačenju iz službe", rekao je Beganović.

On je za "Glas Srpske" rekao da ga je Rijaset Islamske zajednice u BiH razriješio dužnosti imama u Velikoj Kladuši, nakon što su ga nekoliko puta napale vehabije.

Beganović je napomenuo da je on jedan od rijetkih imama koji je javno prenosio stavove poglavara Islamske zajednica u BiH Huseina Kavazovića o djelovanju vehabijskog pokreta.

Na imama Beganovića, koji je poznat po kritikama vehabija, ove godine izvršena su četiri napada. Posljednji put napadnut je nožem 21. februara u učionici u kojoj drži nastavu u Trnovi, kod Velike Kladuše. NJegov šesnaestogodišnji sin Amar Beganović napadnut je 3. marta u mjestu Poriječani, kod Visokog.

Selvedin Beganović je javnosti poznat po otvorenom pismu koje je prošle godine uputio Bilalu Bosniću, neformalnom vođi vehabijskog pokreta u BiH, u kojem je kritikovao praksu vrbovanja i slanja omladine iz BiH na sirijsko i iračko ratište.

 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Bošnjak

10.03.2015 09:29

Gdje je sada pravna država, gdje je policija, da zaštiti Imama Beganovića. S***m se u ovakvu policiju, koja neče da zaštiti čovjeka koji je kritikovao vehabije.

ODGOVORITE
Name

Cezar

10.03.2015 09:42

Napadan i na kraju sklonjen samo zato što je ustvari normalan. Nije to slučaj samo u ovoj "struci" nego je to još izraženije u drugim strukama. Napadaju i sklanjaju ljude koji znaju da bi se uvalili na ta mjesta. A tek su donekle pismeni. Negativna selekcija caruje u RS i FED BiH to jest u čitavoj BiH. Rezultati su i te kako vidljivi. Sve što su neki pozitivni ljudi stvorili do unazad 20 godina ovi danas potpuno uništiše. Kako preći na pozitivnu selekciju kad je većina naroda naopako nasadjena? A demokratija je to jest odlučuje većina odnosno ona većina koja izadje na j..ene izbore.

ODGOVORITE
Name

Nešto tu smrdi

10.03.2015 10:18

Ne bih da dušu griješim ali sve su prilike da je hodža sam sebe prijavljivao tj.da uopšte nije ni bilo napada na njega.Sin koji je također prijavio napad u Visokom priznao je to policiji.Obzirom da ih je Mirsad Kebo posjećivao mislim da i Mile Dodik sa svojim pričama o opasnosti od vehabija ima umješane prste.Za sada samo nagađam, a brzo će se sve otkriti.

ODGOVORITE
Name

vjernik

10.03.2015 11:21

Ništa mu ja ne vjerujem, kako je njegov sin slagao tako može i on. Neka mi Bog oprosti ali vidjet ćete za kratko šta je stvarnost.( istina).

ODGOVORITE
Name

007

10.03.2015 12:26

Ovaj slučaj treba da reši verska zajednica u svojim redovima.

ODGOVORITE
Name

xy

10.03.2015 14:15

Ako vjerske zajednice budu riješavale tjelesne povrede ili lažne optužbe, onda...