DK: Ispali Česi, Italijani, Ameri...!

Mari koban po Amere, Kazahstan je nova svetska sila! Bivša sovjetska republika posle preokreta šokirala Italijane. Ispali i Česi.

Tenis 08.03.2015 | 18:40
DK: Ispali Česi, Italijani, Ameri...!

Rekorderi Dejvis Kupa nastaviće de čekaju 33. titulu pošto ni ove sezone nisu imali rešenje za Veliku Britaniju predvođenu Endijem Marijem. Peti teniser sveta nije se obazirao na ambicije SAD, već je u dramatičnom okršaju sa visokim serverom Džonom Izneru uz dosta muke izvojevao pobedu od 7:6 (4), 6:3, 7:6 (4) i u četvrtfinale poslao ostrvsku selekciju.

Prethodno je Marej savladao i Donalda Janga, dok je verovatno ključni poen Britancima doneo Džejms Vord, 111. teniser sveta koji je u maratonu od pet setova dobio Iznera u meču čiji je poslednji deo video čak 28 gemova. Na kraju je Jang slavio sa 15:13, pa pobeda slavnog dubla braće Brajan nije vredela Amerikancima.

Još uzbudljivije je bilo u Astani gde je Kazahstan napravio istorijsku uspeh eliminisavši osvajača Dejvis kupa iz davne 1976. godine Italiju. Aleksandr Nedovjesov je sa 28. godina izvojevao najveći trijumf u karijeri kada je u majstorici šokirao 22. tenisera na ATP listi Fabija Fonjinija sa 7:6 (5), 3:6, 4:6, 6:3, 7:5 posle tri sata i 41 minuta velike borbe sa igračem koji je u februaru u Riju na kolena bacio i jednog Rafaela Nadala. Prethodno je Mihail Kukuškin savladao Andreasa Sepija sa 7:6 (8), 6:0, 6:4 i Kazahstancima omogućio šansu da se izbore za preokret.

Australija je u Ostravi izbacila trostrukog prvaka Češku, jer je Bernard Tomić za dva sata i 13 minuta slomio čvrst otpor Lukasa Rosola – 7:6 (4), 6:3, 7:6 (5). Kenguri, 28 puta osvajači Dejvis kupa, do mesta među osam najboljih na planetu stigli su prvi put posle 2006.

Branioci titule iz Francuske su u Frankfurtu izborili 3:2 protiv Nemačke, ali je njihov plasman u četvrtfinalu osiguran još u subotnjem sudaru dublova, pa drugi igrač Trikolora Gael Monfis danas nije ni izlazio na teren. Nemci su to iskoristili da sačuvaju obraz pobedama Filipa Kolšrajbera i Jan-Lenarda Štrufa.

Francuzi će se za mesto u polufinalu boriti baš sa Velikom Britanijom što će biti i derbi runde. Australija će na Kazastan, Srbija čeka boljeg iz duela Brazila i Argentine, a još čekamo ishode susreta Japana i Kanade, te Belgije i Švajcarske.

Komentari / 0

Ostavite komentar