Trećina Italijana nikada nije koristila internet

Italijanska vlada je odobrila projekat vredan šest milijardi evra, koji bi trebalo da omogući toj zemlji da se opremi telekomunikacijama velikog dometa u skladu sa ciljevima Evropske unije, ali je odbila da primora operatere da zamene svoje bakarne mreže optičkim kablovima.

Informacione tehnologije 05.03.2015 | 08:51
Trećina Italijana nikada nije koristila internet

"Pravimo plan koji će obezbediti našoj zemlji digitalnu infrastrukturu, digitalne 'autoputeve', koji se mogu uporediti s onima iz svih ostalih evropskih zemalja", izjavila je novinarima italijanska ministarka industrije, Federika Gvidi.

Evropska komisija svrstava Italiju medju najlošije "]ake" u EU u pogledu digitalne ekonomije i onlajn usluga. Nedavno istraživanje je pokazalo da skoro svaki treći Italijan (31 odsto) nikada nije koristio internet.

Iako je osnovni pristup mreži velikog dometa dostupan praktično svuda u Italiji, samo 51 odsto domaćinstava su pretplatnici, što je najslabija stopa u EU koja pada čak na 21 odsto kada je u pitanju pristup mreži velikog domenta najnovije generacije.

U okviru digitalne strategije EU pozivaju se sve zemlje članice da ulažu kako bi do 2020. godine sva domaćinstva imala pristup mreži koja nudi brzinu prenosa veću od 30 megabita u sekundi, a polovina domaćinstava i mrežama od 100 megabita.

Gvidi je precizirala da želi da pokrivenost mrežom od 100 megabita zahvati na kraju 85 odsto domaćinstava.

Dok se neki posmatrači pribojavaju da vlada ne počne da primorava operatere, počevši od Telekoma Italija, bivšeg državnog monopoliste, da konačno napuste bakarne mreže i pre]u na optičke kablove, Gvidi je objasnila da će operateri ostati slobodni u pogledu tehnoloških opcija.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar