Трећина Италијана никада није користила интернет

Италијанска влада је одобрила пројекат вредан шест милијарди евра, који би требало да омогући тој земљи да се опреми телекомуникацијама великог домета у складу са циљевима Европске уније, али је одбила да примора оператере да замене своје бакарне мреже оптичким кабловима.

Информационе технологије 05.03.2015 | 08:51
Трећина Италијана никада није користила интернет

"Правимо план који ће обезбедити нашој земљи дигиталну инфраструктуру, дигиталне 'аутопутеве', који се могу упоредити с онима из свих осталих европских земаља", изјавила је новинарима италијанска министарка индустрије, Федерика Гвиди.

Европска комисија сврстава Италију медју најлошије "]аке" у ЕУ у погледу дигиталне економије и онлајн услуга. Недавно истраживање је показало да скоро сваки трећи Италијан (31 одсто) никада није користио интернет.

Иако је основни приступ мрежи великог домета доступан практично свуда у Италији, само 51 одсто домаћинстава су претплатници, што је најслабија стопа у ЕУ која пада чак на 21 одсто када је у питању приступ мрежи великог домента најновије генерације.

У оквиру дигиталне стратегије ЕУ позивају се све земље чланице да улажу како би до 2020. године сва домаћинства имала приступ мрежи која нуди брзину преноса већу од 30 мегабита у секунди, а половина домаћинстава и мрежама од 100 мегабита.

Гвиди је прецизирала да жели да покривеност мрежом од 100 мегабита захвати на крају 85 одсто домаћинстава.

Док се неки посматрачи прибојавају да влада не почне да приморава оператере, почевши од Телекома Италија, бившег државног монополисте, да коначно напусте бакарне мреже и пре]у на оптичке каблове, Гвиди је објаснила да ће оператери остати слободни у погледу технолошких опција.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар