Padobranac preživjeo pad sa 3.000 metara

Padobranac Kristofer Džons slobodno može da kaže da je imao ludačku sreću. Posle skajdajv skoka koji je pošao po zlu i neplaniranog propadanja čitavih 3.000 metara uspeo je da ga spasi instruktor.

Svijet 02.03.2015 | 12:04
Padobranac preživjeo pad sa 3.000 metara

Padobranac je skok koga će se sećati do kraja života "izveo" kod Perta u Australiji prošlog novembra. Video, koji je postavljen ovog vikenda na Youtube gde ga je videlo više od tri miliona ljudi, pokazuje kako se "rutinska" zabava u deliću sekunde pretvara u borbu za život.

Džons je izgubio svest, preokrenuo se na leđa i nije mogao da se postavi u položaj u kome bi mogao otvori padobran. Njegov instruktor Šeldon Mekfarlejn je u nekoliko pokušaja probao da mu se približi, ali bez uspeha.

Zbogom skajdajvu

I pored toga što je se lečio od epilepsije Džon se odlučio da se bavi i ovim opasnim sportom. Lekar mu je to dozvolio, pošto četiri godine nije imao napad. Sada su odluku obojica narpasno promenila.

Ovaj dvadesetdvogodišnak, inače lečeni epileptičar, spasen je u poslednjem trenutku. Na oko hiljadu metara nad zemljom došao je svesti, instruktor je uspeo da mu se približi i otvori mu padobran.

"Sećam se samo da sam se osvestio ispod kupole na nekih hiljadu metara. Mislim da sam prilično imao sreće mada automatsko otvaranje u slučaju nezgode 'radi gotovo uvek'", kaže habri, ili ludi, padobranac za ABC Njuz.

Da Džons nije ni u jednom trenutku bio u opasnosti "kune" se i instruktor.

"Ni u jedom trenutku nisam mislio da mu nema spasa ali svakako je bolje doći pod padobran pre nego kasnije", rekao je instruktor Mekfarlejn, koji je slučaj padanja u nesvest opisao kao "čulno preopterećenje".

 

Komentari / 0

Ostavite komentar