Падобранац преживјео пад са 3.000 метара

Падобранац Кристофер Џонс слободно може да каже да је имао лудачку срећу. После скајдајв скока који је пошао по злу и непланираног пропадања читавих 3.000 метара успео је да га спаси инструктор.

Свијет 02.03.2015 | 12:04
Падобранац преживјео пад са 3.000 метара

Падобранац је скок кога ће се сећати до краја живота "извео" код Перта у Аустралији прошлог новембра. Видео, који је постављен овог викенда на Yоутубе где га је видело више од три милиона људи, показује како се "рутинска" забава у делићу секунде претвара у борбу за живот.

Џонс је изгубио свест, преокренуо се на леђа и није могао да се постави у положај у коме би могао отвори падобран. Његов инструктор Шелдон Мекфарлејн је у неколико покушаја пробао да му се приближи, али без успеха.

Збогом скајдајву

И поред тога што је се лечио од епилепсије Џон се одлучио да се бави и овим опасним спортом. Лекар му је то дозволио, пошто четири године није имао напад. Сада су одлуку обојица нарпасно променила.

Овај двадесетдвогодишнак, иначе лечени епилептичар, спасен је у последњем тренутку. На око хиљаду метара над земљом дошао је свести, инструктор је успео да му се приближи и отвори му падобран.

"Сећам се само да сам се освестио испод куполе на неких хиљаду метара. Мислим да сам прилично имао среће мада аутоматско отварање у случају незгоде 'ради готово увек'", каже хабри, или луди, падобранац за АБЦ Њуз.

Да Џонс није ни у једном тренутку био у опасности "куне" се и инструктор.

"Ни у једом тренутку нисам мислио да му нема спаса али свакако је боље доћи под падобран пре него касније", рекао је инструктор Мекфарлејн, који је случај падања у несвест описао као "чулно преоптерећење".

 

Коментари / 0

Оставите коментар