Dubai: Usponi i padovi Novaka na putu do finala!

Novak Đoković plasirao se u finale turnira u Dubaiju, pošto je pobedio Tomaša Berdiha sa 6:0, 5:7, 6:4. Iako je posle prvog seta delovalo da će se prvi teniser sveta prošetati do finala, Berdih je u nastavku ipak pokazao zašto je u Top 10, pa se i Đoković pomučio kako bi obezbedio duel sa Rodžerom Federerom.

Tenis 27.02.2015 | 18:40
Dubai: Usponi i padovi Novaka na putu do finala!

Samo dva puta je Berdih bio bolji od prvog tenisera sveta u 19 susreta, poslednji put u Rimu 2013. godine, a posle tog susreta nije osvojio ni set u četiri meča.

U finalu, pobedniku će protivnik biti Rodžer Federer, koji je ubedljivo savladao talentovanog hrvatskog tenisera Bornu Ćorića.

Ono što je Đoković najavio, to je i ispunio na početku - počeo je da "šeta" rivala, već u prvom gemu je i došao do brejka, potpuno uništivši samopouzdanje Čeha, koji nije mogao da izbegne novo oduzimanje servisa.

Čak i kada je ostajao na osnovnoj liniji, Berdih nije imao snage za agresivne udarce, to je Novaku omogućilo da izlazi na mrežu, a samo jednom je Tomaš spektakularno uzvratio. Pošto je stigao da reaguje na drop šota Novaka, poentirao je kada je uzvratio opet, iz potpune defanzive. Kraj seta nije mogao biti bolji za Novaka - posle 40:0, već prvu priliku je iskoristio za 6:0 nakon samo 23 minuta igre.

Samo je prvi gem nastavka dobio Berdih na svoj servis, Novak je sa tribina imao i dodatnu podršku, a onda je vezao dva gema. Viđen je još jedan dobar poen Berdiha, uz malu pomoć mreže kada je Novak izlazio, da bi zatim osmi teniser sveta došao do tri prilike za brejk. Iskoristio je, pošto je Novak udaljen od osnovne linije pogodio mrežu, nanizao je i sedmi poen u nastavku, za preokret i 3:2.

Brejk je vratio Berdihu samopouzdanje, pa je napravio još jedan za 5:3, čime je došao do šanse da servira za izjednačenje u setovima. U pravom trenutku je uzvratio Đoković, strpljenje se isplatilo i dočekane su greške protivnika, koji je i na kraju pogodio mrežu pri istrčavanju. Nakon 5:5, Berdih je ponovo poveo uz as za kraj gema, pa je usledio medicinski tajm-aut Đokovića zbog povrede malog prsta desne ruke. Bio je motivisan Berdih u završnici, i to za 7:5 i ulazak u treći set.

Dugo je trajala borba nerava, nije ni bilo prilika za brejk do petog gema, kada je Đoković bez izgubljenog poena oduzeo servis Berdihu. To je opravdao tek posle duge borbe, pošto Čeh nije iskoristio jednu brejk šansu.

Komentari / 0

Ostavite komentar