Novinari traže ostavku premijera

- Udruženje novinara Makedonije zatražilo je ostavku premijera Nikole Gruevskog, ministra unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske i direktora Službe bezbjednosti Saše Mijalkova zbog prisluškivanja novinara.

Region 27.02.2015 | 07:50
Novinari traže ostavku premijera

Iz ovog udruženja ističu da prisluškivanje novinara predstavlja brutalnu suspenziju pravnog poretka zemlje i masovno kršenje osnovna ljudska prava i sloboda.

"Prisluškivanje podriva slobodu izražavanja, privatnost i pravo novinara da ne otkrivaju izvor informacija, što garantuje Ustav Makedonije", navodi se u saopštenju i dodaje da žrtve nisu samo novinari, već svi građani, jer je cilj nadzora da se spriječi objavljivanje informacija značajnih za javnost.

Iz Udruženja novinara Makedonije zbog toga traže ostavku premijera, ministra unutrašnjih poslova i direktora Službe bezbjednosti, jer je njihova obaveza da, bez obzira ko je naredio prisluškivanje, spriječe masovno kršenje ustavnih prava i sloboda građana.

"Objavljeni razgovori makedonskih ministara i vladinih zvaničnika sa vlasnicima i urednicima medija potvrdili su da mediji u Makedoniji nisu slobodni i da su taoci vlasti i vlasnika medija", navodi se u saopštenju.

Iz ovog udruženja ističu da je razotkrivena javna tajna da vlada javnim novcem kupuje najuticajnije medije za svoju dnevnu partijsku propagandu, te da je jedini izlaz iz ove apsurdne situacije uspostavljanje novog medijskog sistema i kontrolnih mehanizama za politički sistem.

Između dvije najjače makedonske partije - vladajuće VMRO DPMNE i opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije /SDSM/ od kraja januara ne prestaje razmjena optužbi za "nelegalno špijuniranje", odnosno "saradnju sa stranim obavještajnim službama".

Lider SDSM-a Zoran Zaev optužio je Gruevskog da je sa svojim rođakom Sašom Mijalkovim organizovao prisluškivanje više od 20.000 građana, među kojima i više od 100 novinara.

Premijer Makedonije je odbacio ove optužbe, navodeći da Zaev "destabilizuje zemlju" i da iza prisluškivanja makedonskih građana i predstavnika vlasti stoji jedna strana obaveštajna služba.

Izvor: SRNA

Komentari / 0

Ostavite komentar