FS BiH: Ma, ko to tamo pijucka?!

Komitet za bezbjednost FS BiH: Željo prodao više ulaznica za derbi, prodavan alkohol na stadionima u Tuzli i Mostaru.

Fudbal 26.02.2015 | 16:20
FS BiH: Ma, ko to tamo pijucka?!

Komitet za bezbjednost Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (FS BiH) danas je održao sastanke sa oficirima za bezbjednost i oficirima za vezu sa navijačima i direktorima klubova Premijer lige BiH uoči nastavka sezone predstojećeg vikenda.

Na današnjim seminarima predstavnicima klubova ukazano je na greške u organizaciji utakmica iz jesenjeg dijela šampionata. Najveće propuste u dosadašnjem toku šampionata napravili su čelnici Željezničara koji su prodali više ulaznica od stvarnog kapaciteta stadiona "Grbavica" u vječitom bh. derbiju sa Sarajevom u kojem se desilo niz incidenata na tribinama.

Isto tako, Uprava Želje nije odradila dobar posao oko postavljanja zaštitara i policije na sjevernoj tribini. Kako bi ubuduće bili spriječeni navedeni propusti danas je odlučeno da u organizaciju utakmica visokog rizika klubovi moraju uključiti predstavnike Komiteta za bezbjednost FS BiH, koji trebaju prisustvovati i svim sastancima prije mečeva, što nije bio slučaj prije odigravanja najvećeg derbija u prvom dijelu sezone Premijer lige BiH.

Posebno upozorenje upućeno je i FK Sloboda, kao i HŠK Zrinjski, na čijim stadionima su prodavali alkohol za vrijeme prvenstvenih utakmica u prostorijama stadiona, što je striktno zabranjeno prema pravilima FIFA, UEFA, ali i FS BiH. Ipak, zaključeno je i da je sigurnosna situacija na bh. stadionima poboljšana.

"Generalno situacija je bolja nego ranije. Bolja je bila i nego smo predviđali pred sezonu s obzirom da su u oktobru održani Opšti izbori u BiH, gdje smo sumnjali da bi moglo biti vještačko politički izazvanih nemira kojih nije bilo. Namjerno kažem situacija je bolja od očekivane, ali neću reći i da je dobra“, rekao je Adis Hajlovac, predsjednik Komiteta za bezbjedost stadiona FS BiH, koji je istakao da i dalje u Premijer ligi BiH najveći problem ostaje pirotehnika koju koriste mnoge navijačke grupe:

"Predstavnicima klubova i danas smo ukazali na problem pirotehnike i sugerisali im da se odlučnije moraju boriti s time. Moraju imati puno iskreniji pristup tom problemu. Ono što je sigurno je da FS BiH neće tolerisati upotrebu pirotehničkih sredstava u nastavku sezone“.

Hajlovac je kazao i da je uspostavljena i bolja saradnja službenih lica na utakmicama bh. društva najboljih, kao i da je sve manje propusta u evidenciji "nedozvoljenog ponašanja na stadionima".

U organizaciji utakmica visokog rizika iz prvog dijela sezone na današnjim sastancima posebno je pohvaljena saradnja uprava NK Široki Brijeg i FK Sarajevo, zahvaljujući kojoj nije bilo ni manjih problema i sukoba među navijačima spomenutih klubova.

Dijelu današnjih sastanaka u cilju što bolje pripreme za nastavak sezone Premijer lige BiH prisustvovao je i Milorad Lale, predsjednik Komiteta za takmičenje FS BiH.

Organizaciju posebno zahtjevnih mečeva, na primjeru utakmica fudbalske reprezentacije BiH na stadionu "Bilino polje", na seminaru je prezentovao Semir Alić, viši inspektor i vještak tehničke struke MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

Komentari / 0

Ostavite komentar