Prijavljivao kriminal pa završio na optuženičkoj klupi!

Pred banjalučkim Osnovnim sudom nastavljeno je sudjenje Borku Džajiću po optužnici Okružnog tužilaštva Banja Luka za lažno prijavljivanje kriminala i korupcije. Džajić je podnio nekoliko stotina prijava protiv najviših funkcionera Republike Srpske zbog kriminala i korupcije. Na kraju je on završio na optuženičkoj klupi. Zbog direktnog sukoba interesa tražio je izuzeće postupajućeg tužioca. Okružno tužilaštvo odbilo je taj zahtjev.

Republika Srpska 25.02.2015 | 14:49
Prijavljivao kriminal pa završio na optuženičkoj klupi!

Kolegijum Okružnog tužilaštva Banja Luka odbio je kao neosnovan zahtjev optuženog Borka Džajića za izuzećem tužioca ovog Tužilaštva Dijane Kukobat. Borko Džajić kojem se sudi zbog navodnog lažnog prijavljivanja nekolicine nosioca najviših funkcija u Srpskoj tražio je izuzeće postupajućeg tužioca jer je tužilac supruga zamjenika direktora Poreske uprave Republike Srpske u vrijeme kada je direktor bio Mile Banika kojeg je izmedju ostalih Džajić prijavljivao.

"Nakon ocjene izjašnjenja postupajućeg tužioca, Kolegij Tužilaštva je utvrdio da je zahtjev optuženog Borka Džajića u cjelosti neosnovan, odnosno da su razlozi koje navodi za izuzeće tužioca neopravdani, jer imajući u vidu da je optuženi nakon što je bio upoznat sa odlukama Specijalnog tužilaštva Republike Srpske o obustavama li nesprovodjenjima istrage ponovo dostavljao lažne krivične prijave ovom Tužilaštvu."- navodi tužilaštvo u obrazloženju odluke koju je potpisao glavni tužilac Želimir Lepir.

Borko Džajić u ime Foruma roditelja Banja Luka pravosudnim institucijama podnio je nebrojeno dokumentovanih prijava protiv nosioca najviših funkcija u Republici Srpskoj zbog kriminala i korupcije. Sve njegove prijave odbačene su bez sprovodjenja bilo kakvih istraga. Džajić se tereti da je ponavljao podnošenje prijava iako to po Konvenciji o zaštiti ljudskih prava ima pravo o čemu je obavijestio i Sud za ljudska prava u Starzburu. Džajić sada traži izuzeće Okružnog tužilaštva Banja Luka. Tvrdi da je Tužilaštvo očigledno u službi zaštite režima i onih koji su počinili kriminal koji je prijavljivao.

Okružno tužilaštvo Banja Luka protiv Džajića je optužnicu podnijelo u julu 2012 godine. Protiv Džajića je po istim optužbama pokušan proces i preko Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu ali je to tužilaštvo za razliku od banjalučkog u februaru 2013 godine ocijenilo da nema dokaza za podizanjem optužnice.

Opširnije danas u Dnevniku BN TV u 16:00

BN TV

 

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Vuki BL

25.02.2015 14:03

Motku u sake pa redom.....

ODGOVORITE
Name

p pravnik

25.02.2015 14:06

Kakva drzava takve i sudije

ODGOVORITE
Name

ddd

25.02.2015 16:41

Neko naivka opasno iskorištava.

Name

Mulj i magla

25.02.2015 14:25

Može li se naći upečatljiviji primjer od ovog kako ovdje sistem funkcioniše? Šta na to kaže OHR?

ODGOVORITE
Name

virus

25.02.2015 14:56

Netreba njih prijavljivati, bombe u kuce im treba bacati.

ODGOVORITE
Name

valentin incko

25.02.2015 15:21

Pravde u BiH nema i ne postoji.

ODGOVORITE
Name

auslender

25.02.2015 15:40

Po onoj narodnoj "Kadija te tuži, kadija ti i sudi". Pa onda kažu da ne treba reforma pravosuđa. Pravosuđe je nezavisno i ne vjerujte ljudi svojim očima nego onom što vam vlast kaže.

ODGOVORITE
Name

borg

25.02.2015 16:02

Vjerovatno mu je teško dokazati to što je tvrdio pa otud njegove muke. Jadni čovjek.

ODGOVORITE
Name

Džeri

25.02.2015 16:41

Tako je i tužilac Zorica T. štitila kriminal i korupciju bivšeg Ministra (ne)pravde Džeralda S. ŽALOSNO ZA SVE POŠTENE GRAĐANE REPUBLIKE SRPSKE!

ODGOVORITE
Name

vuper

25.02.2015 17:16

Nije lopov ko krade nego koga uhvate. Tako Djaja niko nije okrivljen pa sad njega zbog klevete. DRAGI DRUZE TITO, SAMO ZOVI LETECEMO KO ORLOVI.

ODGOVORITE
Name

Gdje su ti 'Žviždači'..??!!

25.02.2015 20:54

Ovaj čovjek se našao bukvalno sam na ledini i vjetrometini, pojedinac u sukobu sa institucijama sistema. Umjesto da njegove informacije, tužilaštvo i policija dakako, koriste kao izvore saznanja, pa makar i na nivou indicija, da ih provjeravaju i ispitaju, oni ga tuže i optužuju, po svaku cijenu da ga ušutkaju i 'poklope'. Čovjek je u pravu, ali niko da ga podrži, nigdje ni NVO ni pokreta ili organizacije tzv. 'Žviždača'. Ništa od toga, samo po koji novinarski prilog i samo u pojedinim medijima.

ODGOVORITE
Name

Gradjanin

25.02.2015 21:17

Nema dalje. Sve naopako. Užas.

ODGOVORITE