LŠ: Bajer - Atletiko, najava

Bajer u prvom meču osmine finala Lige šampiona dočekuje Atletiko, a čini se da okršaj u Leverkuzenu nije mogao da dođe u bolje vreme po Madriđane.

Fudbal 25.02.2015 | 14:20
LŠ: Bajer - Atletiko, najava

Sezona iz snova kakvoj su prošle sezone svedočili navijači Atletika teško da će se ponoviti i ove – čuda se prosto ne dešavaju svaki dan - ali kada je u pitanju plasman među osam najboljih na Starom kontinentu čini se da Madriđani ne treba da brinu. Bajer Leverkuzen jeste neugodan protivnik, ali uoči njihovog prvog okršaja u osmini finala Lige šampiona svi parametri prednost daju aktuelnom prvaku Španije i vicešampionu Evrope.

Ne samo zbog tih titula kraj Atletikovog imena. Uostalom, odbrana naslova najboljeg na Pirinejima u ovom trenutku deluje kao nemoguća misija, dok su samo najveći optimisti među Kolčonerosima spremni da javno pomenu finale Lige šampiona koja im je prošle sezone izmakla u sudijskoj nadoknadi finalnog okršaja sa Realom. Ne, nije prošla sezona to što spartancima Dijega Simeonea daje pravo da se nadaju laganom prolazu u četvrtfinala. Tu privilegiju pružaju im - Antoan Grizman i Mario Mandžukić pre svih.

Posle sporijeg početka sezone brzonogi i spretni Francuz istakao je ozbiljnu kandidaturu za titulu najboljeg pojačanja sezone. Postigao je već 17 golova za Jorgandžije, osam na isto toliko ligaških mečeva u 2015. godini. U TOP 5 liga Evrope u 2015. samo su Lionel Mesi i Heri Kejn ispred njega. Mario Mandžukić je trenutno na koti 20. Dok je igrao u Nemačkoj tri puta je tresao mrežu Bajera. Sve skupa dakle 37 pogodaka u režiji napadačkog tandema Atletika. Upozoravajuće.
"Lako je razumeti se sa Mandžukićem", komentariše Grizman sjajnu saradnju sa hrvatskom gol mašinom, a nikako ne treba zaboraviti ni Fernanda Toresa, kojem bi konačno mogao da se ostvari dečački san da u dresu omiljenog kluba zaigra u evropskoj eliti.

Aspirindžije pritom od onog finala 2002. godine – takođe sa Realom – ne uspevaju da pronađu lek za glavobolju koju im sada već redovno priređuje nokaut faza Lige šampiona. U sezoni 2005/2006 Liverpul je izbacio Bajer ukupnim rezultatom 6:2, Barselona je 2012. bila još surovija i slavila sa 10:2, da bi lane Pari Sen Žermen prošetao do četvrtfinala sa rezultatom 6:1. A u poslednja tri kola Bundeslige Bajer je osvojio samo bod, primio je devet golova i trenutno je tek na šestom mestu nemačkog šampionata. Mesto u evropskoj eliti u narednoj sezoni stoga je verovatno i prioritet ljudi na Baj Areni, a ne možda i naivno sanjarenje o nekom većem podvigu u ovoj.

Vredno pomena je i to što Atletiko nije primio gol u Ligi šampiona od onog septembarskog poraza od Olimpijakosa u Atini (2:3) u prvom kolu grupne faze takmičenja. U međuvremenu je dva puta igrao i sa Juventusom, ipak kvalitetnijim sastavom od Bajerovog. Utisak je da Nemci mogu samo da se nadaju da će se Atletiku ponoviti onaj loš dan kakav smo gledali u porazu od Selte. Na njihovu žalost takvi se prazni trenuci Atletiku ne događaju često, a budu li Madriđani igrali kao u onoj rapsodiji od 4:0 protiv Reala Aspirindžijama se crno piše.

Simeone neće moći da računa samo na Kokea, strelca dva i asistenta kod još četiri pogodaka u grupi, Bajer će igrati bez Robija Kruzea, suspendovanog defanzivca Omera Topraka, neizvesni su i Sven Bender i Tin Jedvaj...

Finale je daleko. Ali četvrtfinale ne bi smelo da izostane na Visente Kalderonu.

Komentari / 0

Ostavite komentar