Nastavljena diskriminacija Srba u Hrvatskoj

U Hrvatskoj se nastavlja diskriminacija Srba i Roma, a broj istraga i presuda za ratne zločine i dalje je na niskom nivou, navodi se u izvještaju Amnesti internešnela.

Region 25.02.2015 | 09:48
Nastavljena diskriminacija Srba u Hrvatskoj

Srbi u Hrvatskoj i dalje trpe diskriminaciju pri zapošljavanju u javnom sektoru i imaju problema sa vraćanjem svojih stanarskih prava, koja su izgubili u proteklom ratu.

U izvještaju se pominje i prošlogodišnja odluka Ustavnog suda kojom je proglašeno neustavnim referendumsko pitanje takozvanog Štaba za odbranu Vukovara o ćirilici, kojim se tražilo ograničenje korištenja jezika manjine u samoupravi gdje najmanje polovina građana pripada etničkoj manjini i to s naglaskom na srpski jezik u Vukovaru.

Romi, kako se navodi, i dalje većinom žive odvojeno i sa ograničenim pristupom vodi, struji i bolničkim ustanovama, diskriminisani su pri zapošljavanju, mnogi su nezaposleni, a veliki broj romske djece i dalje ide u odvojene razrede u školama.

Iz Amnesti internešnela ističu da su pozitivni koraci učinjeni u pravima LGTB populacije, donošenjem zakona kojim se istopolnim zajednicama omogućava ravnopravnost.

U izvještaju piše da Hrvatska i dalje odugovlači sa donošenjem zakona koji će regulisati status i odštetu za sve civilne žrtve rata, te da država još mora ratifikovati internacionalnu Konvenciju o zaštiti svih ljudi od prisilnog nestanka jer zbog nedostatka zakonske regulative još nisu jasna prava rodbine nestalih.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Bošnjak

25.02.2015 09:54

Sad je Kitarevićeva predsjednica lijepe njihove, šta ste drugo očekivali. Još ako na vlast dođu Karamarko, e onda ste nagrabusili, (da ne kažem vulgarnu rijeć) vidječete šta to zna;i diskriminacija.Jednom ustaša uvijek ustaša, to je parola HDZ-OVACA.

ODGOVORITE
Name

dejan.bl

25.02.2015 10:16

Bas me cudi od naroda za koje je Alojz Stepinac svetac ... ocekujem uskoro da i Ante Pavelic postane isto.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

25.02.2015 10:51

NAJVEĆE I NAJUBOJITIJE ORUŽJE S R B A JE ĆIRILICA. DOK JE ĆIRILICE BIĆE I SRBA.

ODGOVORITE
Name

manjinama manje

25.02.2015 13:32

Ko god je negdje manjina dobije MA'LBORO i pusi.

ODGOVORITE
Name

R.SRPSKA

25.02.2015 17:42

Eto nek su oni evropljani-demokrate a mi kao smo zadrti balkanci...

ODGOVORITE