Opet nema citostanika u KC Banjaluka

U Kliničkom centru Banjaluka opet nema citostatika. Konkretno, riječ je o lijeku „citarabin", neophodnim za hemoterapiju limfoma. Pacijenti koji su nas kontaktirali kažu da su ogorčeni i da se sami na različite načine moraju dovijati kako bi obezbijedili terapiju.

Republika Srpska 23.02.2015 | 17:23
Opet nema citostanika u KC Banjaluka

„Citarabin" je citostatik kojeg u Kliničkom centru Banjaluka nema dvije sedmice. Neophodan je za terapiju limfoma, ali se terapije ne daju, jer niko ne može garantovati kada će lijek biti nabavljen, kaže Aleksandra Gordić iz Udruženja oboljelih od limfoma Republike Srpske.

Gordićeva je nekako uspjela da nabavi šest bočica lijeka potrebnih za sutrašnju terapiju, ali se postavlja pitanje šta ubuduće i do kada će pacijenti biti prinuđeni da se dovijaju.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske saopštavaju da je do privremenog zastoja u isporuci došlo zbog trenutnih problema koje proizvođak lijeka ima sa preregistracijom firme.

Tvrde da su odmah po saznanju da lijeka nedostaje kontaktirali dobavljača i dobili uvjerenje da će lijek isporučiti do kraja sedmice, a onima koji su ga kupili od svog novca refundirati troškove. Dobavljač je, inače, firma „Komedprom", sa kojom je fond 2013. potpisao ugovor o isporuci „citarabina".

Priča o nestašici citostatika se neprestano ponavlja, iako su iz Fonda zdravstvenog osiguranja, kako su i sami potvrdili, još prije nepune dvije godine, tačnije u avgustu 2013., pacijentima poručili da ne brinu jer su obezbjedili citostatike za naredne dvije godine, odnosno do avgusta 2015.

BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Opozicija

23.02.2015 16:37

Dobro icega ima. Sta je tu cudno? Samo premijerki nije jasno kako i gdje narod zivi.

ODGOVORITE
Name

mirna luka

23.02.2015 16:54

Gradjani umiru a vlada uziva sa grbace jadnog iznemoglog naroda

Name

istina2

23.02.2015 19:11

Zbog Komedproma nema ni stentova, kontrasta, pejsmejkera. Ljudi umiru bez nade

ODGOVORITE
Name

mi sami

23.02.2015 19:38

Ma to je ne bitno.Bitno je da li Dzaferovic predsjedava ili ne.Srbuj makar slamu jeo.Idioti!

ODGOVORITE
Name

Brod

23.02.2015 20:37

Zato je ambasador Škrbić dolazio u Banja Luku, hoće čovjek da se uvjeri na licu mjesta šta nedostaje a usput da vidi kako napreduju građevinski radovi.

ODGOVORITE