Kup BiH: Igokea, Široki ili...?

Sarajevski Spars domaćin je završnog turnira Kupa Bosne i Hercegovine u kojem trofej brani Široki. U polufinalu se sastaju Igokea - Zrinjski i Spars protiv tima sa "Pecare".

Košarka 20.02.2015 | 13:00
Kup BiH: Igokea, Široki ili...?

Svi susreti igraće se u maloj dvorani KSC "Skenderija", a u polufinalu u petak će snage odmjeriti domaćin Spars i Široki, odnosno Igokea i Zrinjski.

Ipak trener "igosa" Željko Lukajić pozvao je na oprez protiv mostarskih "plemića".

"Nisam imao vremena kao naši protivnici da se pripremim za njih, ali šta da se radi. Pomalo je neozbiljno da protivnika u polufinalu Kupa saznate tek tri-četiri dana pred utakmicu, tako da smo morali analizirati sve tri ekipe i pratiti njihove utakmice. Prva je najvažnija i najosjetljivija utakmica. Kup je uvijek nešto što je potencijalno opasno. Tu autsajderi nemaju šta izgubiti. Igra se jedna utakmica i moraju se otkriti sve karte. Neko ima svoj dan, a neko ne, pa moramo biti veoma oprezni i motivisani. Zrinjski je nezgodan protivnik. Imaju dobru ‘pik end rol’ igru i dosta se oslanjaju na iskustvo Vedrana Princa. Postižu puno poena, u prosjeku više od 79 po susretu, tako da ih moramo ozbiljno shvatiti. Naša je obaveza da krenemo od jake odbrane i na taj način olakšamo sebi posao. Mislim da sve četiti ekipe imaju ambicije da podignu pehar. Igra se po jedna utakmica i svako ima svoju šansu. Naravno, idemo da osvojimo trofej, ali neće biti nimalo lako", prenijele su "Nezavisne novine" izjavu Lukajića.

Šansa Mostaraca u ogledu sa prvakom BiH je što u Sarajevo dolaze potpuno rasterećeni.

"Igokea je apsolutni favorit turnira. Igraju ABA ligu i imaju najkvalitetniju ekipu. Odlično su pokriveni na svim pozicijama, mada mislim da najveća opasnost dolazi od njihove vanjske linije koju predvodi Brejdi Heslip. U polufinalnu utakmicu ulazimo potpuno rasterećeni. Svjesni smo da će nam za senzaciju trebati najbolja utakmica ove sezone, ali zašto je ne bismo odigrali i pobijedili Igokeu. Ukoliko nam se ukaže prilika za trijumf, nadam se da ćemo je znati iskoristiti", rekao je Mario Petrić, kapiten Zrinjskog.

U drugom polufinalu favorit je domaćin, koji u Ligi BiH ima samo jedan poraz iz 18 odigranih utakmica.

"Isključivo razmišljamo o polufinalnoj utakmici sa Širokim. Tačno je da smo ih već dva puta pobijedili ove sezone, ali mislim da nas čeka težak posao na putu ka finalu. Imaju dosta kvalitetnu ekipu, iako to njihove igre u ‘Ligi 12’ ne pokazuju. Prvi favorit turnira je bez ikakve dileme Igokea, ali u Kupu se igra samo jedna utakmica u kojoj su sve opcije otvorene. Dakle, samo uz maksimalno zalaganje svih naših igrača možemo napraviti dobar rezultat", rekao je Marko Trbić, trener Sparsa.

Široki je aktuelni pobjednik Kupa BiH i neće prdati pehar bez borbe, a biće posebno motivisani da se revanširaju Sarajlijama za ovosezonske poraze u prvenstvu.

"Ako gledamo po rosteru, budžetu i svemu ostalom, onda je Igokea bez premca veliki favorit. No, Kup je specifičan i to nije ništa novo. Često su padali favoriti, tako da bi mogao biti dosta zanimljiv turnir u Sarajevu. Što se našeg polufinala sa Sparsom tiče, biće jako teško. Imamo veliki motiv da im se revanširamo za poraze i to u utakmici koja dosta znači. Oni su u prednosti zbog domaćeg parketa i činjenice da su godinama na okupu, dok se mi još tražimo ove sezone. No, vidjećemo kako će oni reagovati pod pritiskom s kojim se do sada nisu susretali. U svakom slučaju, moglo bi biti uzbudljivo", izjavio je šef struke ekipe sa Pecare Ivan Velić.

Raspored turnira
Petak (20. februar):
Igokea - Zrinjski (17 sati), Široki - Spars (19.30).
Finale će biti odigrano u subotu u 17 sati uz direktan TV prenos na BHT 1.

Komentari / 0

Ostavite komentar