Fakulteti prestaju da školuju za biro

Univerzitet u Istočnom Sarajevu odlučio je da u idućoj akademskoj godini zamrzne nekoliko studijskih programa da bi se mladi više upisivali na tehničke fakultete i birali deficitarna zanimanja.

Republika Srpska 17.02.2015 | 14:27
Fakulteti prestaju da školuju za biro

Cilj te mjere je da bude zaustavljeno stvaranje suficitarnog kadra, koji se naprosto školuje za biro.

- Na Filozofskom fakultetu biće zamrznuta tri studijska programa. Neće biti upisa na studiju turizmologije, opšte književnosti, bibliotekarstva i teatrologije - istakao je rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić i dodao da neće biti raspisivan konkurs ni za studij hemije.

Slična situacija, kako je naglasio Grujić, mogla bi da bude i na Šumarskom fakultetu, a očekuje se da na studiju šumarstva ove godine ne budu upisani novi studenti.

- Odluku o zamrzavanju studija šumarstva prepustićemo resornom ministarstvu - kazao je Grujić.

On je najavio da će donijeti odluku da ne bude organizovana nastava ni na studijskim programima za koje ne vlada veliko interesovanje.

- Gdje ne bude upisano minimalno 15 studenata neće biti organizovana nastava - istakao je Grujić i dodao da će studentima biti ponuđeno da pređu na srodne fakultete.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

poplava

17.02.2015 13:45

Hvalim te Bože, izgleda da se počinje racionalno razmišljati i donositi prave odluke.Joša samo da zabrane, uz pravovremenu najavu, srednjoškolcima-zanatlijama da mogu upisivati fakultete nego da se samo mogu usavršavati u struci, tipa VKV ili nešto slično ali samo do IV ili V stepena i onda ćemo imati prave majstore-zanatlije,više zanatskih ali prijavljenih radnji i još toga dobrog...

ODGOVORITE
Name

marija

17.02.2015 18:09

Treba zamrznuti te privatne fakultete, oni du zlo zla.

ODGOVORITE
Name

Hamletovska dilema

18.02.2015 09:02

Vjerovati ili se smejati, pitanje je sad..

ODGOVORITE